Οι ελληνικές τράπεζες στο επίκεντρο του συνεδρίου της Capital Link

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο του ετήσιου συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη όπου και μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευκαιρίες που έχει από εδώ και πέρα η Ελλάδα αλλά και οι προσκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Από

την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, επεσήμανε πως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται συνεχώς, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μετασχηματίζουν γρήγορα τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα τους επενδύοντας πολύ στην τεχνολογία αλλά και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, όπως επεσήμανε πρέπει συγχρόνως να διατηρήσει τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως οι συστημικές τράπεζες προχωρούν στη μείωση των NPEs, διατηρώντας τα κεφάλαιά τους και ενισχύοντας τα αποθέματα ρευστότητας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για εταιρική πίστωση η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Ο Martin Czurda από την πλευρά του ΤΧΣ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο εσωτερικής διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά το στέλεχος της Goldman Sachs, Julien Retit, ενώ οι τράπεζες χειρίζονται τα ανοίγματά τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν τις «κληρονομιές» της κρίσης. Αυτό εν τέλει θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο Πάνος Παπάζογλου της EY η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία σε ένα συνεκτικό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη του SSM και της ΕΚΤ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει στις τράπεζες να εστιάσουν στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ χθες, «γεύση» από μεταμνημονιακή επιτήρηση από τις αγορές πήρε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη Νέα Υόρκη. Στο 20o συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει το Capital Link και μπροστά σε ένα κοινό επενδυτών και κυβερνητικών αξιωματούχων που ενδιαφέρονται για να γίνουν επενδύσεις στην χώρα μας, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος άκουσε τον επικεφαλής του Κλιμακίου της Κομισιόν και της Τρόικας για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο να τους λέει ότι ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δεν θα υπάρξει, εάν δεν εκπληρώσει η κυβέρνηση τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και επίσης, το ίδιο κοινό άκουσε τον κύριο Κοστέλο να καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που επαγγέλλεται για τα Εργασιακά, γιατί μπορεί να σημάνει πισωγύρισμα της ελληνικής Οικονομίας.

Όσον αφορά τη στάση των επενδυτών, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως οι επενδυτές "έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες και συζητούν για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και παίρνει ο ιδιωτικός τομέας", ωστόσο, ανέφερε πως δεν διαπίστωσε να είναι επιφυλακτικοί και να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές. "Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια τάση. Καταλαβαίνουν ακόμη και πως το χρηματιστήριο που δεν πάει τόσο καλά, έχει να κάνει με το ότι η αγορά είναι μικρή και 1-2 παίκτες μπορούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτοί που ανησυχούν για τις τράπεζες βλέπουν ότι συνεχώς πιάνουν τους στόχους, μειώνουν τον ELA και υπάρχει επιστροφή καταθέσεων. Επίσης μας ρωτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε".

Νωρίτερα ο κ. Κοστέλο, είχε επιστήσει την προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο Κατσέλη για προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, ενώ ζήτησε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

«Η γενική αξιολόγησή μας είναι θετική, αλλά η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις» ανέφερε, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι σύμφωνος με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση δραστικών μεταρρυθμίσεων, να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά, να γίνει προσεκτικά η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος στη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων» και υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταμνημνονιακών δεσμεύσεων αποτελεί προϋπόθεση, για να ενεργοποιηθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 700 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2019 (επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον EFSF).

Keywords
Τυχαία Θέματα