Bloomberg: Οι επενδύσεις είναι αυτό που λείπει από την Ελλάδα

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική της τραγωδία εξακολουθεί να περιμένει την τελευταία της πράξη.

Ενώ αυτή την εποχή "κτίζεται" το μομέντουμ, με ανάπτυξη σε τομείς από τη μεταποίηση έως το λιανικό εμπόριο, το βασικό στοιχείο των επενδύσεων, εξακολουθεί να λείπει.

Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μια χώρα όπου η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τεράστιο ποσοστό του 21%, ακόμη και μετά

από συνεχόμενη μείωση επί τέσσερα χρόνια. Για να μειωθεί το ποσοστό αυτό κάτω από το 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις για ανάπτυξη κατά μέσο όρο 8% για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαο Μαγγίνα.

"Δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις", δήλωσε ο Μαγγίνας. "Μέχρι στιγμής, η αύξηση απασχόλησης υπήρξε σε τομείς έντασης εργασίας, χαμηλής ειδίκευσης όπως ο τουρισμός, οι οποίοι δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι πιο εντατική σε τομείς έντασης κεφαλαίου".

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις, αλλά οι απτές αποδείξεις για αυτό μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες. Ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν στάσιμος το 2016 και αυξήθηκε μόνο κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την ελληνική βιομηχανία έφθασε σε υψηλός εννεαετίας τον περασμένο μήνα. Ακόμη και οι ευρισκόμενοι σε δοκιμασία καταναλωτές της χώρας βοηθούν, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, οι δημόσιες προσπάθειες για μια σειρά από επενδυτικά έργα υψηλού προφίλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες του Τσίπρα να παρουσιάσει τις βελτιώσεις ως αρχή ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα