Οι επιδιώξεις για το νέο ομόλογο

Του Στέλιου Μορφίδη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μία φιλόδοξη έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο στις αρχές Φεβρουαρίου για ένα ποσό 3 δισ ευρώ ή ακόμα και παραπάνω.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των primary dealers είναι ενθαρρυντικό και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Όπως έγραφε χθες το newmoney.gr, η λογική, όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι η Ελλάδα

είναι μία ασφαλής χώρα που προσφέρει ελκυστικό επιτόκιο σε σοβαρούς επενδυτές άρα πέρα από την επίτευξη ενός καλού επιτοκίου την ενδιαφέρει και η μαζικότητα της συμμετοχής ξένων θεσμικών Κεφαλαίων στην έκδοση.

Σύμφωνα με τον Mark Gilbert του Bloomberg οι επενδυτές «έχουν ήδη ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επαναφέρει την οικονομία της, μειώνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι διετείς τίτλοι, για παράδειγμα, έχουν απόδοση περί το 1,1%, σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα αμερικανικά». Και όπως σημειώνει «όλα αυτά ωφελούν τη νέα έκδοση ομολόγων που ετοιμάζει η Ελλάδα για τον επόμενο μήνα».

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση ομολόγου από την Ισπανία με το οποίο άντλησε 10 δισ ευρώ και για το οποίο συγκέντρωσε προσφορές 43 δισ ευρώ. «Με βάση τα σημερινά επίπεδα της αγοράς, η Ελλάδα θα προσέφερε απόδοση περίπου 2,3 ποσοστιαίων μονάδων μεγαλύτερη των ισπανικών, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακαταμάχητο για τους διαχειριστές χρήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται χαμηλότερα απ' το 3,7%.

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία μίας νέας έκδοσης θα κριθεί από τις προθέσεις της αγοράς και το συνολικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται αφενός απ' τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα του μνημονίου αφετέρου απ' την προοπτική της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και του ευρύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος που επηρεάζει.

Υπό την έννοια αυτή σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του κλίματος αναμένεται να αποτελέσει και η αποκάλυψη των προθέσεων του ΔΝΤ αναφορικά με τη χώρα μας, με τους επενδυτές να περιμένουν κάποιες σαφείς ενδείξεις ακόμα και απ' τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της γεν. Δ/ντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός. Ένα ραντεβού που έχει κλειστεί για τις 17.00 σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα