Οι γερμανο-τουρκικές διαφορές επί τάπητος στη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Ήταν η πρώτη κατ'ιδίαν συνάντηση για τους δύο ηγέτες που είχαν την ευκαιρία να να δώσουν αμοιβαίες εξηγήσεις για την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ στις δύο χώρες, με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από του Οθωμανούς, την οποία και αναγνώρισε

η γερμανική Βουλή τον περασμένο μήνα. Αυτό είχε σταθεί αφορμή, οι σχέσεις των δύο χωρών να διαταραχθούν καθώς η Τουρκία, ιστορικά, αρνείται την κατηγορία αυτή.

Το θέμα πάντως που κυριάρχησε στην ατζέντα της συζήτησης δεν ήταν άλλο από το προσφυγικό και την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί και από τις δύο πλευρές ήταν σκληρές, ενώ ο Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο περί τρομοκρατίας στην Τουρκία, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για ανικανότητα στην ασφάλεια, λόγω των επιθέσεων σε Παρίσι και τη βελγική πρωτεύουσα.

Όπως είπε η κα. Μέρκελ κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου «συζητήσαμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, σε μια προσπάθεια επίλυσης των υφιστάμενων αντιπαραθέσεων»

Όταν ωστόσο ρωτήθηκε αν οι διαφορές επιλύθηκαν, η καγκελάριος απάντησε: «Οι διαφορές δεν εξαφανίζονται μόνο μέσα από μια τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό που τις εξετάσαμε».

Ένα θέμα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες, ήταν η απαγόρευση πρόσβασης των Γερμανών διπλωματών στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, στην οποία βρίσκονται τουλάχιστον 250 Γερμανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η τουρκική πλευρά επέμεινε πως οι στρατιωτικές βάσεις δεν είναι ανοιχτές και πως δεν είναι δυνατόν να δοθεί άδεια σε ξένους διπλωμάτες. Υπενθυμίζεται ότι απ'όταν η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Άγκυρα δεν έχει επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ,

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφόρησης αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα για τους τζιχαντιστές που μέσω της τουρκικής επικράτειας εισέρχονται στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα