Οι κοινωνικές διαφορές της Τεχεράνης υπογραμμίζονται από μία μεγάλη λεωφόρο

Δώδεκα μίλια καλύπτει η λεωφόρος Valiasr στο κέντρο της Τεχεράνης, η οποία κατασκευάστηκε από τον Σάχη Reza Pahlavi τη δεκαετία του 1930. Η λεωφόρος συνέδεε το καλοκαιρινό του παλάτι στα βόρεια της Τεχεράνης με την, τότε, νέα γραμμή τρένου στα νότια της πόλης, ενώνοντας δύο περιοχές με τεράστιες διαφορές.

Στα βόρεια, όπου η πόλη "σκαρφαλώνει" τους πρόποδες των βουνών Alborz, οι πλούσιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρύπανση της Τεχεράνης. Τα μαρμάρινα σπίτια τους

πωλούνται μέχρι και για 10 εκατ. δολάρια, τα μαγαζιά πουλούν Rolex και Maserati, ενώ οι γυναίκες φορούν τις υποχρεωτικές μαντίλες τους χαλαρά.

Ταξιδεύοντας στα νότια, στη ρυπαρή ατμόσφαιρα της πόλης κοντά στο σταθμό, το αυστηρό μαύρο τσαντόρ είναι πιο κοινό. Τα πολυτελή προϊόντα δεν υπάρχουν. Σε ένα μικρό κατάστημα, ένα ζευγάρι παπούτσια των 22 δολαρίων μαζεύει σκόνη, αφού, σύμφωνα με τον καταστηματάρχη, οι πολίτες αγοράζουν σανδάλια των 1,5 δολαρίων.

Όπως και στις πρωτεύουσες της Δύσης, η διαφορά μεταξύ του 1% και των υπολοίπων φαίνεται στις προεκλογικές διαμάχες για τις εκλογές του Μαΐου. Το Ιράν μπορεί να είχε ήδη το δικό του Donald Trump σε μορφή Mahmoud Ahmadinejad, αλλά η αργή πρόοδος έχει δώσει στους συντηρητικούς τα "όπλα" που χρειάζονται για να κατηγορήσουν τον Hassan Rouhani, αναφέροντας πως ο ηγέτης ξεπουλήθηκε στη Δύση.

Από το 2013, ο Rouhani ανέτρεψε την απομόνωση του Ιράν που είχε πλήξει την οικονομία του τόσο πολύ. Αν και οι περισσότερες κυρώσεις έχουν αρθεί, υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια που σταματούν την τεράστια εισροή επενδύσεων..

Keywords
Τυχαία Θέματα