Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την εκλογή του προέδρου

Είναι γνωστό ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, αλλά μια πτώση τόσο μεγάλης κλίμακας σαν τη χθεσινή στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο, το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πλέον αγορά επαγγελματιών, ενώ οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά είναι hedge funds που είναι γνωστά για τις «άτσαλες» κινήσεις τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετοί ξένοι εκμεταλλεύτηκαν την χθεσινή ευκαιρία για να αγοράσουν

φθηνά, οπότε το μοναδικό σίγουρο είναι ότι το ΧΑ ,μέχρι να ισορροπήσει κάπως η γενικότερη κατάσταση, θα θυμίζει τρενάκι του τρόμου.

Η Ελλάδα ούτως ή άλλως ήταν αποκλεισμένη από την αγορά ομολόγων, οπότε αν το 7,2% των δεκαετών ομολόγων έφθασε και πάλι στο επίπεδο του 8% μόνο ψυχολογική σημασία έχει. Ωστόσο, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων ωθεί ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού, δυσκολεύει χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών συμφωνιών κλπ και αυτές δεν είναι ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το γεγονός ότι η χώρα πορεύεται με όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα ανοικτά, θα επηρεάσει και ορισμένους άλλους ευαίσθητους τομείς:

Α. Πως θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες; Είμαστε στο τέλος χρόνου και λήγουν πολλές προθεσμιακές καταθέσεις. Ιδιαίτερα μετά την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου οι εντυπώσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

Β. Τι διαθέσιμα έχει στα ταμεία του το Ελληνικό Δημόσιο; Αν το Δημόσιο σπεύσει το επόμενο διάστημα να εκδώσει έντοκα, (δηλαδή να πάρει ρευστότητα από τις τράπεζες) δεν θα είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη.

Γ. Αν είναι πιθανόν σε ενάμιση - δύο μήνες να έχουμε άλλη κυβέρνηση, πως θα επηρεάσει αυτό τις πληρωμές των φόρων; Οι πολίτες θα συνεχίσουν να κάνουν ουρές στις τράπεζες για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και άλλα τέτοιες φορολογικές υποχρεώσεις;

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αν μπούμε σε μια πολιτική περιπέτεια θα έχουμε υπονομεύσει την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας το 2015. Και η μοναδική ελπίδα που έχουμε να μειωθούν κάπως οι φόροι και γενικότερα να πάρουμε μια ανάσα, είναι να ξεκινήσει να αναπτύσσεται η οικονομία και να παράγει έσοδα. Αν αυτή η προσδοκία διαψευστεί στην πράξη, τότε αφού κάνουμε ένα διάλειμμα το πιθανότερο είναι ότι θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα με έναν επώδυνο συμβιβασμό και φυσικά νέα μέτρα.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα