Οικογένεια Γιαννίδη: Το «ανάχωμα» κατά της Covid19 και η αύξηση κερδών της Vitex

H κατασκευαστική δραστηριότητα στις οικοδομές μπορεί να πάγωσε στο πρώτο lockdown, εν τούτοις κάτι η ανάγκη των περισσοτέρων εξ ημών να κάνουμε επιδιορθώσεις στα σπίτια και τα διαμερίσματα μας, κάτι η αναθέρμανση της οικοδομής λίγο αργότερα, έδωσε μία σημαντική ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της βιομηχανία χρωμάτων Vitex.

Η εταιρεία

της οικογένειας Γιαννίδη, στο τιμόνι της οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η δεύτερη γενιά, τα ξαδέρφια Κώστας (στο κεντρ. της φωτ.), Αρμόδιος (αριστ.) και Γιάννης (δεξ.), είδε τον καθαρό κύκλο εργασιών της να αυξάνεται στα 47,76 εκατ. ευρώ έναντι 44,35 εκατ. ευρώ το 2019 και παράλληλα να ενισχύεται η κερδοφορία της. Μία τάση που συνεχίζεται και φέτος και που η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη με τη λήξη της φετινής χρήσης.

Σε ο,τι αφορά την κερδοφορία πάντως του 2020, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η Vitex, τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν στα 2,48 εκατ. ευρώ, από 1,57 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, και τα μετά φόρων στα 1,47 εκατ. ευρώ από περίπου 657 χιλ. ευρώ.

Στην περίοδο αυτή οι επενδύσεις της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έξοδα marketing έφθασαν τα 4,9 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο απ’ το 2012.

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του προσωπικού της, κυρίως των εργατοτεχνιτών, φθάνοντας συνολικά τα 238 άτομα, από 205 το 2019.

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 9,4 εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας 21,9 εκατ. ευρώ και η συνολική καθαρή της θέση ήταν 42,71 εκατ. ευρώ.

Επισημάνσεις

Βέβαια ο ορκωτός λογιστής στην έκθεση του επιφυλάσσεται για τέσσερα σημεία που υπογραμμίζει στην έκθεση του:

-Δεν διενεργήθηκαν αποσβέσεις επί των λοιπών άυλων στοιχείων συνολικού ποσού € 1.036.000

-Δεν τέθηκαν υπόψη του στοιχεία για την εύλογη αξία των μετοχών: α) δύο ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο Αθηνών και μίας Ι.Κ.Ε., με αξία κτήσης 5.835.856,29, ευρώ των οποίων οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές, β) δύο εταιρειών του εξωτερικού με αξία κτήσης 1.386.230,57 ευρώ, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των οποίων ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές

-Υπολείπεται κατά 2,5 εκατ. ευρώ η διενεργηθείσα απομείωση ποσού 2,695 εκατ. ευρώ για επισφαλείς και επίδικες απαιτήσεις από προηγούμενες χρήσεις συνολικού ποσού 5,3 εκατ. ευρώ.

-Δεν σχηματίζεται πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία, την οποία ο ορκωτός υπολογίζει σε 832.000 ευρώ.

Μετασχηματισμός και R&D

Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε έναν σημαντικό μετασχηματισμό δίνοντας βάρος αφενός στην εταιρική διακυβέρνηση και τη σχέση της με τους stakeholders και αφετέρου στο κομμάτι του R&D ως «καταλύτη» για την εξωστρέφεια της μιας και ήδη έχει παρουσία σε 20 χώρες.

Στο πρότυπο εργαστήριο που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου απασχολούνται 17 επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται πίσω απ’ τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας.

Τελευταία σημαντική καινοτομία την οποία ανέπτυξαν στον «ανένδοτο» αγώνα που έχει κηρύξει η εταιρεία κατά του covid19 αποτελεί η τεχνολογία VAIRO® Health Care. Πρόκειται για μία τεχνολογία με αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που εφαρμόζεται πάνω σε χρώματα βαφής εσωτερικών χώρων της εταιρείας εκμηδενίζοντας τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω των βαμμένων επιφανειών πληθώρας ιών – μεταξύ τους και ο SARS-CoV2 – καθώς και σειρά βακτηρίων. Ένα επίτευγμα που έχει πιστοποιηθεί από τρία καταξιωμένα ευρωπαϊκά εργαστήρια, αποτελώντας σήμερα το μοναδικό χρώμα στην ευρωπαϊκή αγορά που έχει λάβει άδειες κυκλοφορίας σε πολλά κράτη από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Φαρμάκων (σσ στην Ελλάδα έχει αδειοδοτηθεί απ’ τον ΕΟΦ)

Η συμφωνία με το Ιατρικό Αθηνών

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και έχοντας περάσει μία περίοδος δοκιμών μάλιστα ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ της Vitex και του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών για τη χρήση των νέων προϊόντων σε όλες τις δομές του Ομίλου.

«Η συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ήταν σημαντική για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Vairo καθώς μας βοήθησε να καταλάβουμε σε βάθος τις λοιμοξιολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα νοσοκομεία αλλά και τις καθημερινές απαιτήσεις καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών», σημείωνε στη δήλωση του ο Αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της Vitex κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, προσθέτοντας: «Νοιώθουμε ότι απαντώντας όλα τα ερωτήματα και δίνοντας λύση στα ζητήματα που μας τέθηκαν, συνεισφέρουμε αφενός στην καταπολέμηση της πανδημίας, αφετέρου στην μακροπρόθεσμη και γενικότερη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των συνανθρώπων μας».

Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωνε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελληνική τεχνογνωσία έρχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής πρόκλησης της εποχής μας, της COVID-19. Ο Όμιλος Ιατρικού θα είναι πάντοτε ο φυσικός σύμμαχος καινοτόμων ελληνικών πρωτοβουλιών με εφαρμογές στο πεδίο της υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Το «σφυρί» στα Village και στην οικία Μάρδα στην Ύδρα, η έξοδος του Καραμολέγκου, η νέα εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στην Αθήνα η Μέρκελ – Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού με απολογισμό και το βλέμμα στο «αύριο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικογένεια Γιαννίδη, Covid19, Vitex,oikogeneia giannidi, Covid19, Vitex