Οικονόμου: Ιδιαίτερα αισιόδοξο στοιχείο η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας

«Στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενεργητικής διπλωματίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ενημέρωσε επίσης για την επικείμενη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις

στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την επιστροφή της Τουρκίας στην επιθετική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να δει όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων στην ενωμένη Ευρώπη με πρώτη φυσικά το Βελιγράδι.

Αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μόναχο και θα λάβει μέρος στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Μείωση της ανεργίας

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου της για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω αποδοτικών πολιτικών που έχουμε χαράξει.

Σύμφωνα με Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2021 έπεσε στο 12,8% από 17,2% που ήταν το Καλοκαίρι του 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε το όριο των 4 εκατομμυρίων και ανήλθε σε 4.075.808 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας του 2021 έπεσε περισσότερο σε ποσοστιαίες μονάδες για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τους νέους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι οι πολιτικές που φέρνουν νέες επενδύσεις και μάλιστα με ρυθμούς που καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον κόσμο, είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, είναι η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100 χιλ. νέων θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε για επιπλέον 50 χιλ. φέτος, είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, χάρη στα οποία στην περίοδο της πανδημίας, σε μόνο 18 μήνες, δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για, ενώ για φέτος δρομολογούνται νέα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους, είναι το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.

Για τον ΕΦΚΑ

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ΕΦΚΑ επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει, εδώ και πολλά χρόνια, το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ζήτημα καθοριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται.

Συνεπείς στη γραμμή διευκόλυνσης της καθημερινότητας του πολίτη και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του Κράτους, ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Προωθείται έτσι μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτησή τους, αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους από τον ΕΦΚΑ και να υπάρξει ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Ακολούθως έκανε αναφορά στα μέτρα για την πανδημία και στις προσαρμογές που γίνονται με την απόφαση χαλάρωσής τους, από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Κλείνοντας με αιχμή στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε αναλυτικά μια αναφορά «με τεκμηρίωση και ψυχραιμία» όπως είπε για να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων πλοίων

Eurostat: Αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 4ο τρίμηνο – Μείωση στις πτωχεύσεις

Αεροπορική κίνηση: Άνοδος 223,6% στη διακίνηση επιβατών τον Ιανουάριο

Keywords
μειωση, ιδιαιτερα, εισφορα αλληλεγγυης, βρυξέλλες, συμμετοχή, αθηνα, ελστατ, καλοκαιρι, οαεδ, νέα, εφκα, σημαίνει, βουλη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, ελλαδα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, αιχμη, δουλεια, ελστατ, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, αυξηση, ανεργια, ανοδος, απλα, βελιγραδι, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινονται, δημοσιο, δοθηκε, εγγραφες, ειπε, ενημερωση, εξυπηρετηση, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ευρωπη, ζωης, θεσεις εργασιας, θετικο, κυβερνηση, κινηση, λογια, μηνες, μοναχο, περιβαλλον, προγραμματα, ρητορικη, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, ταλαιπωρια, φυσικα, ασφαλεια, εφαρμογη, εμφαση, ηγετες, χωρα, κυριακου, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα