Όλα έγιναν για τον Λοβέρδο;

Εάν εξαιρέσει κανείς το υπουργείο Οικονομικών, όπου η συζήτηση για την αλλαγή του υπουργού, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, ένα πρόσωπο κερδίζει την προσοχή από τον ανασχηματισμό που έκαναν οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος: ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πρόκειται για τη μεγάλη επιστροφή ενός πρώην υπουργού, παραλίγο διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

πριν δυο χρόνια, μετέπειτα ιδρυτή κόμματος και εσχάτως συνεργαζόμενο με την κεντροαριστερή Ελιά.

Όπως ήρθαν τα πράγματα με τον ανασχηματισμό, φαίνεται να έγιναν ολα για να... γίνει ξανα υπουργός ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών τη διετία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρεου. Και κυρίως εκ των υπερασπιστών της πολιτικής της τρόικας, τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στο υπουργείο Υγείας.

Στο διάστημα πριν την πτώση του κ. Παπανδρέου, οι κύριοι Βενιζέλος και Λοβερδος είχαν χαράξει χωριστή και ανταγωνιστική πορεία, παρότι στην εσωκομματική μάχη του 2007, ήταν μαζί, με τον δεύτερο να υποστηρίζει τον πρώτο στη μάχη κατά του πρώην πρωθυπουργού.
Στη μάχη της διαδοχής του κ. Παπανδρέου μπήκε τελικά μόνο ο κ. Βενιζέλος, καθώς ο κ. Λοβερδος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει δυνάμεις αξίες να συγκρουστούν με τον τότε υπουργό Οικονομικών. Το χάσμα όμως παρέμεινε και εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν ο κ. Βενιζέλος αποφάσιζε για την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κ. Λοβέρδος θεωρούσε δεδομένη την παρουσία του στην κυβέρνηση, αλλά η διαφορετική απόφαση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν ήθελε κανέναν πρωτοκλασάτο στο τότε υπουργικό συμβούλιο έφερε την πλήρη ρήξη στις σχέσεις τους.

Ο κ. Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και έχοντάς μαζί του τον Χρήστο Αηδόνη, τον μόνο βουλευτή που τον ακολούθησε - παρότι είχε λάβει υποσχέσεις απο τουλάχιστον πέντε έξι ακομα βουλευτές- προχώρησε στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού, τη Συμφωνία για τη Νεα Ελλάδα. Διαχώρισε πλήρως τη θέση του απο την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταψηφίσει έως και τον προϋπολογισμό, που θα κληθεί τώρα να εφαρμόσει ως υπουργός.

Για αρκετούς μήνες περιπλανήθηκε ανα την Ελλάδα προσπαθώντας να στήσει να αξιόμαχο κομμα, αλλά φεύ! Η ΣΥΜΦΩΝΕΛ μόλις που κατάφερε να συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 1%, δείχνοντας ότι το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο.

Τότε άρχισε να συζητά για συνεργασίες, με πρώτη επιλογή τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε προχωρημένο σημείο και πολλοί μιλούσαν ακόμη και για αρραβώνα, αλλά ο κ. Λοβερδος αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή στο παρά πέντε. Όταν ναυάγησε η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους 58, η συμμετοχή του στην Ελιά απέκτησε ιδιαίτερη αξία για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινδύνευε να κατέλθει στις ευρωεκλογές μόνο του, με το όνομά του και τον ήλιο να δεσπόζουν στα ψηφοδέλτια.

Η συμφωνία, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ανάμεσα σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο ήταν μονόδρομος και για τους δυο, καθώς η ΔΗΜΑΡ κρίθηκε ότι δεν ήταν διόλου ασφαλές καταφύγιο για τις φιλοδοξίες του δεύτερου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργοποίηση του κ. Λοβερδου ήταν εξαρχής μεσα στη συμφωνία των δυο ανδρών, εαν ολα πήγαιναν καλά στις ευρωεκλογες. Ο κ. Λοβερδος είχε σε πρώτη προτεραιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς γύρω απο το αντικείμενο αυτό είχε αναπτύξει έντονο πολιτικο λογο τελευταία. Ο κ. Βενιζέλος δεν του αρνήθηκε, αλλα επειδή η τελική επιλογη εξαρτιονταν απο τον κ. Σαμαρα, τον διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση του εχει βέβαιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ήταν τοποθετημένος ο προσωπικός του φίλος Αθανάσιος Τσαυταρης - εξ ου και τα σχετικά σενάρια, παρότι ο κ. Λοβερδος ουδεμία σχέση είχε με τα αγροτικά θεματα.

Στο τέλος απο τις καραμπόλες βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, για το οποίο πάντως το ΠΑΣΟΚ και πάλι χρειάστηκε να θυσιάσει τον κ. Τσαυταρη, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες με τη ΝΔ.

Λέγεται ότι ο κ. Λοβερδος δεν εχει φιλοδοξίες απλά να γίνει για λιγο ακόμη - η και περισσότερο- υπουργός. Η φημολογία που συνοδεύει την θεαματική επιστροφή του απο το γκρεμό της πολιτικής αφάνειας, που βρισκόταν λιγο καιρό πριν στο νέο υπουργικό σχήμα, περιλαμβάνει ακόμη και την προώθηση του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ο κ. Βενιζέλος αποχωρήσει. Αλλα, μέχρι τότε υπαρχει καιρος για πολλές εκπλήξεις, όπως αποδείχθηκε και με το παράδειγμα, της δικής του πολιτικής πορείας - και οχι κατ´ ανάγκη θετικές εκπλήξεις.

Blogger Γιάννης Μακρυγιάννης
Keywords
Τυχαία Θέματα