Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, με κύρια θέματα του την συζήτηση μέλλον της Ευρωζώνης μετά το Brexit και για το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σχετικά με τις δύο χώρες της Ιβηρικής που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο και να κρατηθούν στα επίπεδα που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα τους, οι υπουργοί θα ζητήσουν αύριο

κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων τους.

Σημαντικό είναι πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη μέλη, η οποία θα λάβει εντολή αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για το έλλειμμα τους οι δύο Ιβηρικές χώρες, εντός 20 ημερών.

Οι πιθανές κυρώσεις αποτελούν πρόστιμα ύψους 0.2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς έγιναν έντονες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με Ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, εώς και μηδενικό.

Η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης μετά το Brexit συζητήθηκε επίσης με τους Ευρωπαίους Υπουργούς να θέλουν να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τον καθορισμό νέου Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το συντομότερο δυνατό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, που είπε «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ' αυτές». Βασικός εισηγητής της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης μετά το Brexit ήταν ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει η κατάσταση των Ιταλικών τραπεζών, καθώς ΄Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμφωνούν με την ύπαρξη ευελιξίας στην τήρηση των τραπεζικών κανονισμών. Αναφορικά οι ιταλικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη του κόσμου, είναι εκτεθειμένες σε τεράστιο μέγεθος κόκκινων δανείων, απειλώντας την βιωσιμότητα τους.

Παράλληλα το Brexit επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις Ιταλικές τράπεζες και η Ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσης τους, κάτι που βρίσκει όμως αντίθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν γίνει δυνατή η κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, θα πρέπει πρώτα να γίνει bail in, στους καταθέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα