«Ώρα για επενδύσεις στην Κίνα» υποστηρίζουν οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες του πλανήτη

Όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως η επόμενη επενδυτική ευκαιρία θα είναι οι κινεζικές μετοχές, λόγω της απόφασης των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και τις παρεμβάσεις εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, οι επενδυτές είχαν μέχρι πρότινος αποφύγει τις κινεζικές αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει να αλλάζει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Andrew Garthwaite της Credit Suisse «η νομισματική πολιτική της Κίνας χαραλώνει τη στιγμή που η

νομισματική πολιτική άλλων επενδυτικών προορισμών συσφίγγεται. Το επενδυτικό μομέντουμ καταγράφει άνοδο».

Η αλλαγή ρότας αυτή ξεκίνησε από το BlackRock Investment Institute στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το 2022, αρκετές ήταν οι επενδυτικές οι οποίες ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό και επαναπροσέγγισαν την κινεζική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, η Credit Suisse αναμένει πως η ανασφάλεια όσον αφορά τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών θα περιοριστεί μετά από την επερχόμενη συνάντηση της ολομέλειας του κινεζικού κοινοβουλίου και θα παραμείνει περιορισμένη μέχρι τουλάχιστον την 20η Εθνική Σύνοδο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο θώκο της προεδρίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία. 

Σημειωτέον πως οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας υπογράμμισαν την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα κατά τη διάρκεια συνόδου που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η άποψη της Bernstein

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Bernstein τον περασμένο Ιανουάριο, η Κίνα δεν αποτελεί πια παρία των επενδυτικών επιλογών. Οι αναλυτές της εταιρείας υπογράμμισαν πως θα υπάρξει αύξηση στη χρηματοδότηση, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, σε αντίθεση με τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου.

H άποψη της HSBC

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι αναλυτές της HSBC οι οποίοι υπογράμμισαν πως «οι επενδυτές φοβούνται υπερβολικά την κινεζική αγορά χωρίς λόγο. Ναι μεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ το ισχυρότερο δολάριο δεν αποτελεί ιδανικό στοιχείο για τις κινεζικές αγορές. Παρ’ όλα αυτά, όλα αυτά έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση των κινεζικών μετοχών. Ακόμα και οι μετοχές blue chip έχουν ελκυστικές τιμές». Οι αναλυτές της τράπεζας υπολογίζουν πως ο δείκτης Shanghai composite θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 9,2% φέτος, ενώ ο Shenzhen component index θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 15,6%. 

H άποψη της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs υπολογίζει αύξηση του δείκτη MSCI China κατά 16% φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η κινεζική αγορά θα αποδειχθεί ελκυστική λόγω της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στις “A-shares”, μετοχές των εταιρειών με έδρα την ηπειρωτική Κίνα εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν.

Η άποψη της UBS

Την άποψή τους άλλαξαν και οι αναλυτές της UBS, σύμφωνα με τους οποίους η λίστα με τις ελκυστικότερες μετοχές συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως αυτό της Alibaba και άλλων τεχνολογικών κολοσσών παρά την πρόσφατη στοχοποίησή τους από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Αντίθετη άποψη

Αντίθετη, σε σχέση με τις προαναφερθείσες, άποψη έχουν αρκετοί αναλυτές της Wall Street. Oι ομάδες των Morgan Stanley, BofA και JPMorgan Asset Management έχουν ουδέτερη επενδυτική προσέγγιση στην αγορά της χώρας.
Σύμφωνα με τη Winnie Wu, αναλυτή της BofA Securities, αν και υπάρχουν αρκετές επενδυτικές επιλογές στις αγορές της Κίνας, η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων της χώρας θα καταγράψει επιβράδυνση. 

Τα ρίσκα

Το sell-off στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας υποδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. 

Σύμφωνα με την Credit Suisse, τα ρίσκα αυτά συμπεριλαμβάνουν μια πιθανή κατάρρευση των τιμών ακινήτων στη χώρα, εκτεταμμένα lockdowns λόγω νέων κυμάτων της πανδημίας και κυβερνητική παρεμβατικότητα μέσω του προγράμματος «κοινής ευημερίας» του Σι Τζινπίνγκ. 

Διαβάστε ακόμη:

Αγγελική Οικονόμου: Η νέα εποχή στη ΝΙΚΑΣ ξεκινά και με ανατιμήσεις

Crystal Cruises: Η εταιρεία με τα «πλωτά παλάτια» που αφήνει πίσω της τεράστια χρέη

Πιστοποιητικά νόσησης: Τι ισχύει για όσους ξανακόλλησαν κορωνοϊό

Keywords
Τυχαία Θέματα