Όταν η εισβολή στην Ουκρανία φτάνει στο μετρό της Αθήνας

Οι περισσότεροι στα βαγόνια κρατούσαν μικρές σημαίες με τα χρώματα της Ουκρανίας και περιέγραφαν τα συναισθήματά τους μετά και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Οι συνεπιβάτες, που δεν γνώριζαν την γλώσσα τους, έβλεπαν μόνο το βλέμμα τους. Και αυτό αρκούσε. Πώς και τι να περιγράψεις ή να προβλέψεις για έναν πόλεμο που δεν ξέρεις πόσο άλλο καταστροφικός θα αποδειχθεί.

Αν ήταν στόχος της ρωσικής κυβέρνησης μια εισβολή- αστραπή στην Ουκρανία, τότε είναι σίγουρο ότι το σχέδιό της

απέτυχε. Δεν έπεσε μέσα σε … λίγες ώρες η κάθε πόλη της Ουκρανίας και κυρίως το Κίεβο- ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να σπεύδει βραδέως. Η πλευρά Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο, η Ευρώπη ξεκίνησε να αντιδρά συντονισμένα και πιο γρήγορα, αλλά κορυφαίοι Ευρωπαίοι παίκτες εκτιμούν ότι ετοιμάζονται νέες και πιο άγριες επιθέσεις από την ρωσική πλευρά προς της Ουκρανία τις επόμενες ώρες, έξι μέρες μετά την παράνομη εισβολή. Η καταδίκη της εισβολής είναι σαφής, ρητή και απερίφραστη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δια αντιπροσώπων δεν είναι το πλέον πιθανό σενάριο για σήμερα- ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος άλλωστε που εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στην Ευρώπη η αισιοδοξία για την άμεση επικράτηση της «λογικής» τελειώνει και όπως ο Σολτς και άλλοι στην Ευρώπη δηλώνουν ότι απέναντι στην κλιμάκωση των άγριων επιθέσεων στην Ουκρανία πρέπει να υπάρξουν εδώ και τώρα άλλες άμεσες πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι άδικη η σκληρή κριτική προς την Ευρώπη ότι δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε να κάνει– ούτε μπορούν η Ε.Ε. και οι ηγέτες της να ανακαλύψουν δικαιολογίες στο ότι έδρασε αποτελεσματικά μέσα στην πανδημία στηρίζοντας την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όντως η Ε.Ε. πήρε αποφάσεις για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και έχει ακόμη πολλές δυνατότητες για να μπορούν τα μέλη της και οι κυβερνήσεις να πείσουν στη συνέχεια τους πολίτες στην κάθε χώρα ότι έχει πλάνο για την αναχαίτιση των κινδύνων και της κρίσης. Χρειάζεται πολιτική ενοποίηση, κοινή στρατηγική άμυνας και ασφάλειας και ανοιχτές κεραίες για κάθε βήμα. Πρωτοβουλίες απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στο νέο τοπίο που δημιουργείται ή θα αφήσουν τα απόνερα της εισβολής στης Ουκρανία. Στήριξη στον Ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων.

Η χώρα μας δε, πρέπει να προχωρήσει σε στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή- και όχι μόνο δυστυχώς στη Μαριούπολη- να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και ενδεχομένως να ενεργοποιήσει και να εκμεταλλευτεί άμεσα το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία. Είναι ακόμη πασιφανής η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές συμφωνίες για την επιτάχυνση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, με μονιμοποίηση του Ταμείου και ενίσχυση των στόχων του. Όχι ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υπολογιστούν οι αμυντικές δαπάνες, οι κρατικές δαπάνες για την στήριξη νοικοκυριών επιχειρήσεων, οι δαπάνες για την πανδημία ή η μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη διατροφής. Απαιτούνται ευρύτερες πρωτοβουλίες μπροστά στην γενικευμένη αστάθεια που αναμένεται το επόμενο διάστημα και δεν γίνεται να αφήσουν απ’ έξω τον στόχο για ενεργειακή αυτονομία, διατροφική επάρκεια.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν στηρίζονται μόνο με επιδοματικές πολιτικές εν μέσω της οποιαδήποτε κρίσης. Στηρίζονται από στιβαρά μακροπρόθεσμα σχέδια, που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις, απομακρύνοντας εγκαίρως, έξω από το δωμάτιο, τον ελέφαντα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει ετοιμάσει πλήρες πλάνο. Η αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις. Για τα πλέον μείζονα ζητήματα επιβάλλεται εθνική συνεννόηση. Ποιος διαφώνησε επ’ αυτού στην χθεσινή συζήτηση στην βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Ουκρανία, Αθήνας,otan, oukrania, athinas