Ουγγαρία και Τσεχία διαψεύδουν τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες με τη Μέρκελ

Η Αγγελα Μέρκελ, υπό πίεση στην χώρα της για την πολιτική ασύλου, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνήψε συμφωνίες με 14 νέες χώρες για την επανεισδοχή των προσφύγων που έχουν αρχικά καταγραφεί σε αυτές, ανάμεσά τους, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, οι οποίες έσπευσαν να το διαψεύσουν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στους εταίρους του κυβερνητικού της συνασπισμού πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου

των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με το κείμενο που τους απηύθυνε σήμερα, παραμονή κρίσιμων για το μέλλον του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού πολιτικών συσκέψεων.

Η Αγγελα Μέρκελ έδωσε με την ευκαιρία αυτήν την διαβεβαίωση ότι έλαβε το πράσινο φως από 14 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επανεισδοχή των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στις χώρες αυτές, πέραν των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ομως, Πράγα και Βουδαπέστη, κατηγορηματικά αντίθετες στην υποδοχή προσφύγων, διέψευσαν τις συμφωνίες με το Βερολίνο.

«Οπως έχω ήδη πει την Πέμπτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία δεν απευθύνθηκε σε εμάς και δεν θα υπογράψω αυτήν την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Δημοκρατία της Τσεχίας και την Γερμανία δεν υπήρξε για το θέμα αυτό».

Ο Μπερταλάν Χαβάσι, εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι η θέση της χώρας του παραμένει «απαράλλακτη από το 2015». «Κανείς αιτών άσυλο δεν μπορεί να διεισδύσει στο ουγγρικό έδαφος, εάν αυτός ο αιτών άσυλο έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ωστόσο ότι οι Τσέχοι «δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευθούν μία συμφωνία» για την βελτίωση της συνεργασίας με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν καταγραφεί (στην Τσεχία) και πρόσθεσε ότι «με λύπη του μαθαίνει τις δηλώσεις της Πράγας».

Αποδυναμωμένη από την στάση των βαυαρών συμμάχων της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), η Αγγελα Μέρκελ επιδιώκει οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τοποθετηθούν σε ειδικά κέντρα υποδοχής, με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με οκτασέλιδο κείμενο που διαβιβάσθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και στην CSU. «Στα ειδικά κέντρα υποδοχής θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής...που θα περιλαμβάνει, εάν είναι αναγκαίο, και κυρώσεις».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία» παρά το γεγονός ότι «ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 20% τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017», επιμένει η Αγγελα Μέρκελ.

Η πρόταση αυτή που αφορά τα κέντρα υποδοχής απευθύνεται στους βαυαρούς συντηρητικούς, ιδιαιτέρως στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ, ο οποίος έχει απευθύνει τελεσίγραφο για την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην αντίθετη περίπτωση θα δώσει εντολή για την επαναπροώθηση από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα.

Η Αγγελα Μέρκελ έχει αρνηθεί την λήψη οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου και διαπραγματεύθηκε σκληρά στις Βρυξέλλες για να κατορθώσει να περιορίσει τις μεταναστευτικές πιέσεις και να ικανοποιήσει τους βαυαρούς συμμάχους της.

Την Παρασκευή η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι η Ισπανία και η Ελλάδα συμφώνησαν να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στο έδαφός του. Η Ιταλία, χώρα της πρώτης γραμμής στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν συμφωνήσει με το Βερολίνο.

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία επαναπροωθεί πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην βάση δεδομένων Eurodac «στο 15% περίπου των περιπτώσεων».

Ο Χορστ Ζέεχόφερ, ένας υπερσυντηρητικός Βαυαρός, έχει μεταβάλει σε casus belli την αυστηροποίηση των όρων πρόσβασης στο γερμανικό άσυλο.

Το σύνολο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και των αποτελεσμάτων των διμερών συνομιλιών της Αγγελα Μέρκελ θα εξετασθούν αύριο από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και την Χριστιανοκοινωνική Ενωση του Χορστ Ζέεχόφερ, δύο κόμματα που είναι σύμμαχοι από το 1949, αλλά έφθασαν στα πρόθυρα του διαζυγίου εξαιτίας του θέματος των προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα