Π. Μυλωνάς (LXM): H διασπορά επιστρέφει στην πατρίδα, οι επενδυτές να κοιτάξουν την Ελλάδα

Του Δημήτρη Παφίλα

«Η Ελλάδα υπέφερε δυο δύσκολες χρονιές το 2015 και 2016, που χαρακτηρίστηκαν από εσωτερικά σοκ, περιλαμβάνοντας το κλείσιμο των συστημικών τραπεζών και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ η αβεβαιότητα από το δημοψήφισμα και

τις εθνικές εκλογές έφεραν λιτότητα και νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Στην ευρύτερη, όμως κρίση χρέους, το 2017 δείχνει να προσφέρει την απαραίτητη «σανίδα» εκτίναξης για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη και ανανεωμένη αισιοδοξία», τονίζει στο International Finance Magazine ο υπεύθυνος των αγορών της Νοτιανατολικής Ευρώπης κ. Πέτρος Μυλωνάς της LXM, μέλους του Ομίλου LIBRA (Γ. Λογοθέτης). Ο Όμιλος Λογοθέτη έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε τράπεζες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμό, ακίνητα, εμπόριο ενώ η LXM διαθέτει το μοναδικό ελληνικό desk στο Λονδίνο.

«Γιατί η Ελλάδα χάθηκε σ' αυτό το λαβύρινθο χρέους;», αναρωτιέται ο κ. Μυλωνάς. «Αντίθετα με την δημοφιλή πεποίθηση όλων, οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη και οι τέταρτοι παγκοσμίως».

Όπως εξηγεί οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο 2.042 ώρες ετησίως, πολύ περισσότερο από ένα μέσο εργαζόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο (1.674 ώρες ) και την Γερμανία ( 1.371 ώρες). Η Ελλάδα είναι πέμπτη επίσης σε ένα σύνολο 148 χωρών στην διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών. Ωστόσο, παρά αυτή την εργασιακή ηθική και την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου, οι Έλληνες παράγουν λιγότερη από την μισή παραγωγή των Αμερικάνων και το μισό των Γερμανών εταίρων (ΟECD data 2015). Aυτή η αποτυχία να πραγματοποιήσει την δυναμική υποσκάπτεται από την γραφειοκρατία, την έλλειψη καινοτομίας και την δυσκολία να κάνεις δουλειές. Οι επιτυχημένες κυβερνήσεις, μέσα στην διάρκεια της κρίσης, επεδίωξαν να θεραπεύσουν τα προβλήματα μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

«Η ελληνική οικονομία, όμως, όπως συμπληρώνει ο κ. Μυλωνάς αρχίζει να βγαίνει σιγά- σιγά από τον λαβύρινθο της οικονομικής ύφεσης. Οι εξαγωγές είναι υπερδιπλάσιες από το 2008. Οι τουριστικές επισκέψεις συνεχίζουν να σπάνε ετήσια ρεκόρ και περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες αναμένονται φέτος, δηλαδή 3 φορές περισσότερο απο τον τοπικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα, η ογκώδης δημοσιονομική προσαρμογή αρχίζει να αποδίδει κλείνοντας το χάσμα της ανταγωνιστικότητας. Τα επίπεδα ανεργίας έπεσαν σε χαμηλό πέντε ετών τον Μάρτιο του 2017ενω το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε σε 4,2% ενώ ο στόχος ήταν 0,5%. Το πιο σημαντικό είναι η επιστροφή σε ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,40%. Η ανακατάταξη της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να υποστηρίζεται από την ελληνική διασπορά – η οποία έχει αρχίσει να επιστρέφει στην χώρα με την μορφή κεφαλαίων και όχι προσώπων. Αυτή σημειώνεται σε διάφορους τομείς απο τις τράπεζες, τις εταιρείες τροφίμων, στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα και το real – estate.

Με σκοπό να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία αλλά και να ικανοποιηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών η ελληνική κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Πρόσφατα, αυτό το πρόγραμμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ευρωπαίων, Αμερικάνων και Ασιατών επενδυτών με ιδιαίτερα μεγάλο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδιωτικοποιήσεις θα προσθέσουν 4% στο ΑΕΠ και θα μειώσουν την ανεργία κατά 2,5%. Αυτό περιλαμβάνει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, την επένδυση στο Ελληνικό και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

«Η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειωθούν κατά 40%. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί για το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έπεσε κάτω από τον στόχο του 3% δίνουν ένα ακόμα θετικό τόνο. Παρόλο που σε αρκετά σημεία υπάρχει κωλυσιεργία οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να κοιτούν εκ νέου την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα