Π. Οικονομίδης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου»
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου». Με την φράση αυτή ο διεθνούς φήμης brand strategist, κ. Πήτερ Οικονομίδης, θέλησε να δείξει τις πραγματικές προοπτικές της χώρας μας, αν εργαστούμε όλοι μαζί για την ανάδειξή της. «Η Ελλάδα δεν είναι all time classic,
Τα σημερινά παιδιά, οι πολίτες του αύριο, πρέπει να διδαχθούν ότι η επιχειρηματικότητα και το κέρδος είναι συστατικά της προόδου και όχι έννοιες ποινικοποιημένες, σημείωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Elvial, κ. Ασημίνα Τζήκα. Η ίδια τόνισε την ανάγκη στήριξης των εξωστρεφών και συναλλαγματοφόρων επιχειρήσεων, αξιοποίησης της πρώτης ύλης του τουρισμού, αλλά και δημιουργίας υποδομών από την Πολιτεία.
Αναφερόμενη δε στην Elvial, σημείωσε πως το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε με τέσσερα άτομα και κεφάλαιο 1 εκατ.δρχ., το 2002 επανεκκίνησε από το μηδέν, για να δημιουργήσει τη νέα Elvial, για την οποία το 2009 οι εξαγωγές της ήταν μόλις 25% και το 2016 ανήλθαν στο 70% του κύκλου εργασιών της.
Ένα νέο μοντέλο με δύο βασικούς πυλώνες, την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται η χώρα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εμπορικού τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Σωτήρη Λεοντάρη. Η νέα αυτή στρατηγική θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα, την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Χρειαζόμαστε ουσιαστικά ένα νέο business plan πενταετούς διάρκειας, τόσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις όσο και για το εμπόριο» ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα πως οι ελληνικές πρεσβείες μπορούν να γίνουν κέντρα επιχειρηματικότητας και να «πουλάνε» Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ανοδική πορεία είχαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τον Καναδά την περίοδο 2013-2015, με την αύξηση μάλιστα να φτάνει το 23% μεταξύ 2015 και 2014, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, κ. David Mallette. Η Ελλάδα έχει εμπορικό πλεόνασμα 115 εκατ.ευρώ, ενώ τα τρία κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς τον Καναδά είναι οι ελιές, τα πετρελαιοειδή και το κρασί. Αναφερόμενος στην οικονομική και εμπορική συμφωνία του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (CETA), σημείωσε πως, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μπορεί να οδηγήσει σε ώθηση κατά 20% του διμερούς εμπορίου Καναδά-ΕΕ και σε ετήσια αύξηση 11,6 δισ.ευρώ στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το τεχνολογικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά έκανε λόγο η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τη βιομηχανία, κα Θεοδώρα Τζάκρη. Σημείωσε μάλιστα πως το 2013 οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις επένδυσαν 175,84 εκατ.ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, τη στιγμή που την ίδια χρονιά οι βιομηχανικές επιχειρήσεις χωρών όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία επένδυσαν πολλαπλάσια κεφάλαια. Σύμφωνα με την ίδια, η αντιστροφή της τάσης συρρρίκνωσης της ελληνικής βιομηχανίας, απόρροια των δυσμενών οικονομικών συγκυριών των τελευταίων ετών, πρέπει να αποτελέσει και αποτελεί βασικό κομμάτι της βιομηχανικής πολιτικής. Τέλος απευθυνόμενη στο επιχειρηματικό κοινό του 1ου Thessaloniki Summit, σημείωσε πως προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συνολικού κόστους της βιομηχανίας, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σημαντικές δράσεις τον τελευταίο χρόνο.
Σε δέκα χρόνια η πΓΔΜ από επιχειρηματική καταστροφή εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό παράδεισο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Ξένων Επενδύσεων της γειτονικής χώρας, κ. Τζέρι Ναούμοφ. Τα χαμηλά λειτουργικά κόστη, το εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, οι θεσμικές εγγυήσεις που προσφέρει η χώρα για την προστασία των επενδύσεων, τα ελκυστικά χρηματοοικονομικά κίνητρα, οι χωρίς φορολογία ζώνες για δέκα χρόνια και ο φόρος του 10% επί των εταιρικών κερδών, είναι μερικά μόνο, σύμφωνα με τον κ. Ναούμοφ, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας του στην προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με την κατάταξη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016, την οποία επικαλέστηκε, η πΓΔΜ είναι το δεύτερο καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση και το πρώτο στην Ευρώπη. Τέλος, όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην πΓΔΜ, με 20.000 εργαζόμενους – το 6% του τοπικού εργατικού δυναμικού – να εργάζονται σε 1.280 ελληνικές επιχειρήσεις.
«Χώρα χωρίς βιομηχανία είναι τενεκές ξεγάνωτος». Με την αφοπλιστική αυτή παραδοχή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, κ. Γιώργος Μυλωνάς, θέλησε να καταδείξει τη σημασία της βιομηχανίας για την Ελλάδα. Αν και τόνισε πως χάσαμε όλες τις φάσεις ανάπτυξης της βιομηχανίας και οι βιομηχανικές πολιτικές ήταν συνεχώς αποτυχημένες, εκτίμησε πως η χώρα μας μπορεί να έχει μια πρώτης τάξης βιομηχανία, αρκεί να καταλάβει τι είδους. Ανέφερε δε ως σημαντικά συστατικά για τη βιομηχανική ανάπτυξη το μορφωμένο, τεχνικά καταρτισμένο, αλλά και χαλαρό ανθρώπινο δυναμικό, που χαίρεται τη ζωή του, αλλά και την προϋπόθεση να ξεκινήσουμε να έχουμε τεχνολογικές απαιτήσεις από τα προϊόντα μας.
«Ναι, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, όμως και η Πολιτεία πρέπει να λύνει προβλήματα στις επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους και δίνουν εργασία» σημείωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης. Ανέφερε μάλιστα την περιπέτεια της εταιρίας του που στην προσπάθειά της να φέρει νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα με καπνό και να πληρώσει φόρο, χρειάστηκε 12 μήνες. «Εμείς όμως συνεχίζουμε να επενδύουμε και πέρυσι ολοκληρώσαμε επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ.ευρώ» είπε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τρίτεκνη οικογένεια με χρέος 279.066 ευρώ έσωσε την περιουσία της
- Στην Ελλάδα μια από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους περισσότερους αιωνόβιους
- Νέος διάλογος-"φωτιά" με Ολάντ: "Η Λαγκάρντ είναι υπέρ του Grexit"
- Convert Group: Επέκταση στο e-talent Recruiting
- Ο ασυνήθιστος λόγος που το Facebook σταμάτησε όλες τις διαφημίσεις του σε αυτή τη χώρα
- 16 πινελιές που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και άνετο
- O Tάσος Προδρόμου στην Blissprojects
- Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή για ανάκαμψη η ελάφρυνση του χρέους
- Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις υπαγωγής προτάσεων στον Αναπτυξιακό νόμο
- Διαψεύδει το Κρεμλίνο τα περί εκτύπωσης δραχμών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Και ο... “επιζών” είναι η Παγόδα! Οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως διατηρητέο μνημείο μόνο το παλιό, μεταλλικό υπόστεγο του παλιού αεροδρομίου
- Θύελλα αντιδράσεων για το βιβλίο του Φ. Ολάντ
- Λέσβος: Μια αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία
- Mίνι-ράλι εν αναμονή της αναβάθμισης – Κέρδη 2,20% για τον Γενικό Δείκτη
- Grivallia: Αγοράζει τις αποθήκες της Παπαστράτρος στον Πειραιά
- Η κρίση στην ναυτιλία έβαλε φρένο στις ναυπηγήσεις φορτηγών πλοίων
- Π. Οικονομίδης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου»
- Τζάκρη: Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα απ' όσα από έγιναν σε ολόκληρες δεκαετίες
- RT: Εκκενώνεται το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης λόγω απειλής για βόμβα
- Διαθέσεις ράλι στη Wall Street με τραπεζική στήριξη

- Τελευταία Νέα New Money
- Π. Οικονομίδης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Apple της Μεσογείου»
- Λέσβος: Μια αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία
- Τζάκρη: Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα απ' όσα από έγιναν σε ολόκληρες δεκαετίες
- Γαλλία: Στους 23 οι τραυματίες από «μίνι» ανεμοστρόβιλο
- Grivallia: Αγοράζει τις αποθήκες της Παπαστράτρος στον Πειραιά
- RT: Εκκενώνεται το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης λόγω απειλής για βόμβα
- Θύελλα αντιδράσεων για το βιβλίο του Φ. Ολάντ
- Διαθέσεις ράλι στη Wall Street με τραπεζική στήριξη
- Και ο... “επιζών” είναι η Παγόδα! Οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως διατηρητέο μνημείο μόνο το παλιό, μεταλλικό υπόστεγο του παλιού αεροδρομίου
- Και ο... “επιζών” είναι η Παγόδα!Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε πως το μοναδικό κτίριο του πρώην αεροδρομίου που αναγνωρίζεται ως μνημείο είναι το παλιό, μεταλλικό υ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το ΤΕΥΠ διοργανώνει για 4η χρονιά τα Αριστεία Εταιρικών Υποθέσεων
- Στην Ελλάδα μια από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους περισσότερους αιωνόβιους
- Διάψευση από το Κρεμλίνο: Η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ να τυπώσουμε δραχμές
- Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας κάνει επανεκκίνηση
- O Tάσος Προδρόμου στην Blissprojects
- Βαρθολομαίος: Συστράτευση, για να ανοίξει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
- Παράγωγα: Οι traders διατήρησαν τα στοιχήματα με ευοίωνες προσδοκίες
- Τα 10 ρούχα που πρέπει να υπάρχουν στη ντουλάπα σας
- Δανία: Ο διάδοχος του θρόνου έσπασε τους αυχενικούς σπονδύλους κάνοντας... τραμπολίνο
- Γαλλία: 23 τραυματίες από «μίνι» ανεμοστρόβιλο στην Κορσική