Παγκόσμια Τράπεζα: Το 2018 μπορεί να είναι το τελευταίο έτος ισχυρής ανάπτυξης

Το «πάρτι» της ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης μπορεί να τερματιστεί και μάλιστα σύντομα, αν οι κυβερνήσεις αφήσουν να συνεχιστεί η επιβράδυνση της παραγωγικότητας, προειδοποιεί στη νέα της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα φτάσει στο 3,1% το 2018, έναντι του εκτιμώμενου 3% το 2017, με το ποσοστό αυτό να συνιστά μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις

της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν το ΑΕΠ ευρωζώνης έσπασε κάθε πρόβλεψη κατά τη διάρκεια του 2017.

Ωστόσο, για το 2019 και το 2020 οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3% και 2,9% αντιστοίχως, μετά την κορύφωση της φετινής χρονιάς.

Ως κυριότερες απειλές για τη μελλοντική ευημερία, η Παγκόσμια τράπεζα ξεχωρίζει τη γοργή γήρανση του πληθυσμού, τις χαμηλές επενδύσεις, τον προστατευτισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Προειδοποιεί δε πως η δυνητική παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας, το πόσο δηλαδή μπορεί να παράγει η οικονομία εάν χρησιμοποιηθούν πλήρως εργατικό δυναμικό και κεφάλαια, θα μπορούσε να επιβαρυνθεί από αυτές τις πιο μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, Shanta Devarajan, δήλωσε: «Για να προλάβουν και ενδεχομένως να αντιστρέψουν αυτή τη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να επιταχύνουν τις επενδύσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρώπινο κεφάλαιο». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την ιστορική πρόοδο, αυτό που παρατηρεί είναι πως, ενώ η ανάπτυξη είναι πραγματική και καλοδεχούμενη, ωστόσο η δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι κάπως περιορισμένη μελλοντικά»,

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της συνολικής παραγωγικότητας (TFP) – το πόσο αποτελεσματικά συνδυάζεται η εργασία και το κεφάλαιο στην παραγωγή – είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε ο Devarajan, δεδομένου του βασικού ρόλου της στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στο παρελθόν.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της βελτίωσης της εκπαίδευσης, της υγείας και των υποδομών, δήλωσε ο Devarajan. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα βρουν αντίσταση από «πολιτικά ισχυρές ομάδες», ανέφερε, αλλά θα μπορούσαν «να ενισχύσουν ουσιαστικά τη δυνητική ανάπτυξη».

Οι αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθούν τα επόμενα χρόνια καθώς θα έρθουν αντιμέτωπες με την πλήρη απασχόληση και καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ήδη, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες να επιβραδυνθεί από το 2,3% πέρυσι στο 2,2% φέτος και στο 1,7% μέχρι το 2020.

Όμως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που αναπτύχθηκαν ως ομάδα κατά 4,3% το περασμένο έτος, είναι επίσης πιθανό να «πιάσουν ταβάνι» και να συμβάλουν λιγότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε πολλές από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που για χρόνια τροφοδοτούσαν την παγκόσμια επέκταση, η υποβόσκουσα δυνητική ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτή η πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων δημογραφικών αλλαγών. Χώρες όπως η Κίνα βλέπουν το εργατικό δυναμικό τους να συρρικνώνεται καθώς γηράσκει ο πληθυσμός. Αυτό συνέπεσε με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας.

Αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επενδύσεις και καινοτομία και η επιχειρηματολογία υπέρ της ενθάρρυνσης και των δυο είναι τώρα «απολύτως κρίσιμη», σημείωσε ο κ. Devarajan.

Βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδυναμωθεί αν αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τους κεντρικούς τραπεζίτες να προχωρήσουν προσεκτικά όταν επιχειρούν να εξαλείψουν τα κίνητρα και να εξομαλύνουν τη νομισματική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, αν οι ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη φούσκα των περιουσιακών στοιχείων επιβεβαιωθούν το 2018, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική αναταραχή και στη διατάραξη των ροών κεφαλαίων σε φτωχότερα έθνη.

Παρόμοια ρίσκα υπάρχουν και με την αύξηση του προστατευτισμού, με τη Λατινική Αμερική να κινδυνεύει άμεσα λόγω της επικράτησης αυτής της τάσης στις ΗΠΑ. Η επαναδιαπραγμάτευση της Nafta θα μπορούσε να προκαλέσει «αισθητή μείωση του εμπορίου μεταξύ των χωρών μελών», του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα