Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: «Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στο restart του τουρισμού»

«Ο ρόλος της Ελλάδος είναι κομβικός στην προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Δεν είναι σύμπτωση ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα». Aυτό ανέφερε χθές Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του UNWTO που φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση από τις 2-4 Ιουνίου.

Το

«παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Ελλάδα, «η βασική μας ανησυχία ήταν να διασφαλίσουμε ότι όταν θα ξανανοίξει ο τουρισμός δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «πρώτο μήνυμα της συνάντησης είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να κάνει restart, η επανεκκίνηση στα ταξίδια έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πρώτο μέλημα για τη φετινή χρονιά είναι η ασφάλεια».

Ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η επανεκκίνηση έγινε στα μέσα Μαϊου με οργανωμένο πλάνο: «Από τη στιγμή που άνοιξε ο ελληνικός τουρισμός βλέπουμε ότι συνεχίζονται οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης της πανδημίας, γεγονός το οποίο μας δικαιώνει σε σχέση με το σχεδιασμό που ακολουθήσαμε για το άνοιγμα του κλάδου».

Σε σχέση με το πότε αναμένεται να επανέλθει η κανονικότητα, ο γενικός γραμμάτεας του ΠΟΤ ανέφερε ότι:

«έχουμε διαφορετικά σενάρια, θα ήθελα να πιστέψω ότι για παράδειγμα ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας κανονικός μήνας, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περυσινό- υπάρχουν ωστόσο πολλές λεπτομέρειες που θα καθορίσουν τη συνέχεια. Δεν είναι εύκολη η δημιουργία ταξιδιωτικών διαδρόμων π.χ. ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ούτε καν εντός της Ευρώπης. Χρειάζονται πιο εναρμονισμένα πρωτόκολλα, χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών από την στιγμή που τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Είναι μία διαδικασία που θα θέλαμε να κινηθεί πιο γρήγορα, ωστόσο είναι δύσκολη και αποτελεί μεγάλη πρόκληση».

«Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει και μές στην Ευρώπη η Ελλάδα δηλώνει ότι πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία και είναι από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την ανάκαμψη, όπως φάνηκε με την πρωτοβουλία για το ψηφιακό πιστοποιητικό, την αναγνώριση των τρίτων εμβολίων, τον έγκαιρο προγραμματισμό για το άνοιγμα του τουρισμού της», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι μόνο με πολύ αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και το μήνυμα των εμβολιασμών μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση στα ταξίδια χωρίς πισωγυρίσματα.

Σε σχέση ειδικά με τη βρετανική αγορά, τη δεύτερη σημαντικότερη για την Ελλάδα για το «άνοιγμα» της οποίας είναι διάχυτη η αγωνία σε όλη τη Μεσόγειο, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «από την πλευρά μας παρέχουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι Βρετανοί, στοιχεία για τους εμβολιασμούς, γενικότερα γίνεται πολλή δουλειά πίσω από τα …φώτα το τελευταίο διάστημα». Σημειώνεται εδώ ότι η Βρετανία έβγαλε και την Πορτογαλία από την «πράσινη λίστα» (σ.σ. περιλαμβάνονται οι χώρες χωρίς την υποχρέωση καραντίνας στην επιστροφή), ενώ η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί».

«Δεν είναι μόνο το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς που μας απασχολεί, αλλά και άλλες αγορές όπως π.χ. η Ρωσία, η Κίνα κ.α.. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Πολολικασβίλι.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός: Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα – «Έκρηξη» της ζήτησης για τις πτήσεις

Στην ομπρέλα της Capital H ένα ξενοδοχείο με βαριά «εκδοτική» ιστορία στην καρδιά της Αθήνας

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα