Πάιατ: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σε ναυπηγεία και ενέργεια

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας αλλά και τα επενδυτικά σχέδια της επόμενης ημέρας επεσήμανε ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Propeller Club που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Μίλησε για τη

συνέχιση των επενδύσεων αμερικανικών κεφαλαίων στα ναυπηγεία της Ελλάδας, μετά την απόκτηση του Νεωρίου από την ONEX, ενώ αποκάλυψε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου θα φέρει δύο φορτία φυσικού αερίου από την Αμερική συνεχίζοντας τη συνεργασία που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο με το φορτίο που έφερε πλοίο LNG του Ομίλου Τσάκου.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

«Πήγα δύο φορές στις ΗΠΑ μέσα στον Δεκέμβριο και στις επαφές που είχα έγινε ξεκάθαρο ότι το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό είναι τιμητικό» τόνισε ο πρέσβης. «Η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν το high light για τις σχέσεις μας. Η συνεργασία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με εκείνο των ΗΠΑ ήταν μια συνεργασία που μας γέμισε υπερηφάνεια. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

Για τον κλάδο της ενέργειας τόνισε:

« Όσο αφορά την ενέργεια, ενθουσιαστήκαμε που είδαμε το ξεφόρτωμα του πρώτου, αμερικανικής προέλευσης, φορτίου LNG-φυσικού αερίου- στη Ρεβυθούσα το ο ποίο μετέφερε ένα πλοίο υπό ελληνική σημαία, του Ομίλου Τσάκου. Δύο ακόμη φορτία θα φέρει ο Όμιλος Μυτιληναίου».

Για τις επενδύσεις στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία επεσήμανε:

«Η Σύρος δεν είναι το τέλος της ιστορίας αλλά η αρχή για τις επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Propeller Club, Γιώργος Ξηραδάκης, στον σύντομο καθιερωμένο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Propeller Club που έχει δύο κύριους άξονες. Τον άξονα της προσφοράς προς την κοινωνία που αντικατοπτρίζεται με τις επιβραβεύσεις των αρίστων οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τους υπολοίπους, αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων, και τον άξονα της "δυνατότητας των μελών του Propeller Club να έρχονται σε επαφή με πραγματικούς φίλους σε όλη την οικουμένη, φίλους που ασπάζονται και σέβονται τα αληθινά ιδεώδη της αλληλοεκτίμησης, της τιμιότητας και της ισονομίας, χαρακτηριστικά που είναι κοινά των δύο πολιτισμών, τόσο του Αμερικανικού όσο και του Ελληνικού.

Τα μέλη του αρχαιότερου κοινωνικού σωματείου της Ναυτιλίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν συλλογικά, γιατί θέλουν να προσφέρουν, και παράλληλα να στηρίζουν τους αδύναμους. Να προωθούν την πιο επιτυχημένη βιομηχανία της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, την Ελληνική Ναυτιλία».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν βραβεία και υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές και φοιτητές.

Βραβεύτηκαν:

- στο πρόσωπο της προέδρου Μαριάνας Μόσχου η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) η οποία από το 1937, με 244 άτομα, εξειδικευμένο διεπιστημονικό προσωπικό και 6 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, προσπαθεί σε καθημερινή βάση να συνδυάζει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ολοκληρωμένης αποκατάστασης υψηλού επιπέδου, σε ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.
- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βραβείο το οποίο παρέλαβε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα