Πάνω από 5 εκατομμύρια δεν πληρώνουν φόρους

Στην Ελλάδα υπάρχει φορολογική αδικία και για τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και για τα συνεπή νοικοκυριά, τα οποία σηκώνουν σχεδόν όλο το βάρος των εσόδων από φόρους, τόνισαν μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Όπως τόνισαν, το μείγμα φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα ενέχει σοβαρές αδικίες και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας οικονομίας

που επιχειρεί να ανακάμψει μετά από παρατεταμένη ύφεση, επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να συρρικνωθούν η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε πως περίπου 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος. Στον αντίποδα περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 92% των εσόδων.

Εκτίμησε πως το μέγεθος της παραοικονομίας άγγιξε το 21% του ΑΕΠ πέρυσι, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%, ενώ υπολόγισε πως το 2016 χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την «μαύρη» αποφυγή ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, σημείωσε πως είναι αναγκαίο να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Όπως είπε, το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.

Πρόσθεσε δε ότι η διαφάνεια συναλλαγών φέρνει έσοδα και ότι υπάρχει αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών, αλλά όχι πιστωτικών, παρατηρώντας σε εκείνο το σημείο πως τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν μεν κάρτες για τις καθημερινές μικροσυναλλαγές τους, αλλά έτσι δεν πιάνεται το κρίσιμο κομμάτι της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφερε, το εισόδημα που δηλώνεται στις Εφορίες υστερεί κατά 25% των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική δραστηριότητα, ενώ συνάμα υπάρχει απόκλιση και ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εισοδήματα.

Συνεχίζοντας, o Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε πως ένα στα επτά ευρώ της αγοράς που ήταν "μαύρο” έγινε πλέον φανερό και αν η Ελλάδα φθάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης, τότε ένα ποσό 3,3 δισ. ευρώ θα μπει στα κρατικά ταμεία.

Τέτοια δεδομένα, είπε, οδηγούν στην μείωση του αφορολόγητου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πέσει στην ζώνη των 6.250 έως 7.250 ευρώ το προσεχές έτος.

Αναγκαία η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κάλεσε επιτακτικά για την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην αγορά, ώστε να ψηφιοποιηθεί η έκδοση τιμολογίων και να καταπολεμηθούν οι εικονικές δηλώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και στις δοσοληψίες με το κράτος. Τόνισε πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος, είπε, θα φανεί στο διεθνές εμπόριο, όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση έως 10%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στους πολίτες, προτείνοντας μεταξύ άλλων αναμόρφωση της φορολοταρίας ή επιστροφή μέρους της αξίας ορισμένων ηλεκτρονικών αγορών.

Τάχθηκε και αυτός υπέρ της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ ζήτησε να εγκατασταθούν υποχρεωτικά POS σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών και να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που επιδεικνύουν μεγάλη αύξηση στην χρήση e-συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά το κράτος ο κ. Σκέρτσος υπολόγισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να αποφέρει περίπου το ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ. Τα δημόσια έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. χάρη στην επίδραση στο λαθρεμπόριο και στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ ακόμα 1,4 δισ. μπορούν να εξοικονομηθούν στις προμήθειες χαρτιού, μελανιού και άλλων υλικών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση φορολογικών συντελεστών και βελτίωση ων φορολογικών ελέγχων. Κάλεσε και για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα