Παπανδρέου: Μετανιώνω που δεν έκανα δημοψήφισμα το 2011

Την πεποίθησή του ότι εάν γινόταν το δημοψήφισμα του 2011, η κυβέρνησή του θα το είχε κερδίσει, και ότι έτσι η Ελλάδα θα έβγαινε γρηγορότερα από το πρόγραμμα διάσωσης και θα ήταν σε καλύτερη θέση στις αγορές, εξέφρασε από το Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Διευκρίνισε ότι το ερώτημα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα ήταν η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη – όπως ήθελαν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες – αλλά εάν θα μείνουμε στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με θυσίες.

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει θα το είχαμε κερδίσει. Οι 'Ελληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Μέχρι το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και σε καλύτερη θέση» είπε ο κ. Παπανδρέου, ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), με θέμα «Τι διδαχθήκαμε από την ελληνική κρίση: απόψεις από τον Γ. Παπανδρέου».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, και τώρα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιδιώκουν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά». Είπε ακόμη ότι το ζητούμενο δεν είναι εάν θα είναι ο ίδιος ή οι συνεργάτες του κόμματός του σε μία επόμενη κυβέρνηση, αλλά ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. «Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο με ποιους θα είμαστε μαζί, αλλά το τι θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι η πυξίδα του κόμματός μας... Το να είμαστε στην κυβέρνηση δεν είναι το κύριο ζήτημα. Το να είμαι ξανά υπουργός ούτε αυτό είναι ζητούμενο. Το να εκμεταλλευτούμε τα λάφυρά του να είναι κανείς στην εξουσία είναι ο πιο λάθος τρόπος να κοιτά κανείς την πολιτική. Ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζονται στην Ελλάδα; Αυτές να βρούμε και δεν με ενδιαφέρει εάν θα είμαι ή όχι στην κυβέρνηση. Ισως να μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτές καλύτερα, όντας εκτός κυβέρνησης» δήλωσε.

Την συζήτηση συντόνισε ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής (κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος») και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα