Τριγμοί στη Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί λόγω Brexit
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς φαίνεται πως συγκεντρώθηκαν οι 48 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Τερέζας Μέι. Μάλιστα, η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο υπουργών, του υπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara και του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ.
Σύμφωνα με τη βουλευτή των Tories, Anne Marrie Morris, η αρμόδια επιτροπή έχει στη διάθεση της 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι κάποιες επιστολές περιλαμβάνουν και κάποιες προϋποθέσεις.
O Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, παραιτήθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. Είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.
«Το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει.
Επίσης, η πρώτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για τη συμφωνία του Brexit, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ήρθε, νωρίς την Πέμπτη το πρωί, από τον υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara.
Της παραίτησης είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση στο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Today, I have resigned as Brexit Secretary. I cannot in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her. pic.twitter.com/tf5CUZnnUz
— Dominic Raab (@DominicRaab) 15 Νοεμβρίου 2018Πληροφορίες του Sky News κάνουν λόγο για «μεγάλη διάσπαση» του κυβερνητικού σχήματος, καθώς 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ανέφερε στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε εν μέρει και ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης. «Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters.
Στο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, έκτασης 585 σελίδων, γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρότι η Βόρεια Ιρλανδία θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Μ' αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Τερέζα Μέι, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, εξήγησε ότι η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «μακρά, λεπτομερής και παθιασμένη». Είπε ακόμη ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έφερε η ίδια στο τραπέζι του υπουργικού, «ήταν το καλύτερο που μπορούσε να έχει προκύψει από τη διαπραγμάτευση».
Όπως παραδέχθηκε, η απόφαση στήριξης της συμφωνίας για το Brexit δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία». «Είμαι βαθιά πεπεισμένη, με το μυαλό και την καρδιά μου, ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου μας» υπογράμμισε.
Ποιοι αντιτίθενται στο σχέδιο συμφωνίας
Σε κάθε περίπτωση, η Συντηρητική πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιβιώσει με ή δύο παραιτήσεις υπουργών όχι όμως με περισσότερες.
Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.
Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι: Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.
Στη Βουλή οι επίσημες ανακοινώσεις
Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.
Αν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα ολοκληρωθεί με μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.
Τότε, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τη Βρετανία είναι αν το κοινοβούλιο θα στηρίξει την Μέι για τη συμφωνία για το Brexit.
Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit
Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.
Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.
Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:
-τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
-τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
-την προστασία των επενδυτών
-την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου
- Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι (πίνακας)
- Προκαλεί ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης τους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς
- Αναδρομικά: Ξεπέρασαν τις 600.000 οι αιτήσεις - Πόσο κοστίζει η αγωγή
- Handelsblatt: «Χαστούκι» για την ΕΕ η στάση της Ιταλίας
- Αναβολή πήρε το σχέδιο πώλησης της Attica Group
- Πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων- τι «ακούει» η αγορά
- Brexit: Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία
- Fourlis: Αίτημα στην Κεφαλαιαγορά για σύσταση AEEΑΠ
- Πόσες «ηλεκτρονικές αποδείξεις» θα χρειαστείτε για το 2018 και για το 2019
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ξανά στο «κόκκινο» η Αθήνα με βαρίδι τις τράπεζες
- New York Times: Facebook εναντίον Σόρος
- Εκδήλωση της «Διπλωματίας των Πόλεων» στη Βηρυτό
- Με ναζιστικό εμβατήριο «τίμησαν» την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων μέλη της Νεολαίας του CDU
- Γιατί οι αγορές ίσως τιμωρήσουν τη Ρώμη
- DW: Αγώνα επιβίωσης δίνει η τουρκική εφημερίδα Karar
- Τράπεζα Κύπρου: Σε διάλογο με τον SSM για κεφαλαιακή ενίσχυση
- Γερμανικός Τύπος: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός
- Τριγμοί στη Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί λόγω Brexit
- Απεργία ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία μέσα στις 28 Νοεμβρίου
- Τελευταία Νέα New Money
- Τριγμοί στη Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί λόγω Brexit
- Γερμανικός Τύπος: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός
- Ξανά στο «κόκκινο» η Αθήνα με βαρίδι τις τράπεζες
- Τράπεζα Κύπρου: Σε διάλογο με τον SSM για κεφαλαιακή ενίσχυση
- DW: Αγώνα επιβίωσης δίνει η τουρκική εφημερίδα Karar
- Ρουβίκωνας: Παρά την αστυνομοκρατία, δεν είχαμε πρόβλημα στην εκδήλωση με την Αχτσιόγλου
- Ανοδικό ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές αγορές – Focus στη Βρετανία
- Νεκρός 45χρονος από φωτιά σε ημιυπόγειο στη Θεσσαλονίκη
- Απεργία ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία μέσα στις 28 Νοεμβρίου
- Γιατί οι αγορές ίσως τιμωρήσουν τη Ρώμη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσες «ηλεκτρονικές αποδείξεις» θα χρειαστείτε για το 2018 και για το 2019
- Bouygues: Αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο
- Θεσσαλονίκη: Δεκάδες συλλήψεις για ναρκωτικά στο κέντρο της πόλης
- Newsletter_2018-11-15
- H LeasePlan Hellas παρουσιάζει την πλατφόρμα CarNext.com
- Τα νέα λάδια Elf που αγαπά 50 χρόνια η Renault
- Το Brexit «ταρακουνά» την Premier League
- Ποτάμι για ΕΣΕΚ: Είναι συμβατό με την έκθεση - σοκ του IPCC για την υπερθέρμανση;
- Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ – Ποιους θα δει, με ποιους θα καθίσει στο τραπέζι