Παραμένει ο στόχος για 6,75 δισ στην πραγματική οικονομία φέτος, λένε από το υπ. Οικονομίας

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα απορροφηθεί στο σύνολο του διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας, εκτιμώντας ότι μπορούν να πέσουν 6,75 δισ ευρώ για την ανακάμψη της οικονομίας.

Κάτι όμως που σημαίνει όπως πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι πληρωμές του Προγράμματος θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Οικονομίας στη «Ναυτεμπορική» αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις τόσο με τις ελληνικές τράπεζες

όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση χρηματοδοτικών εργαλείων με πόρους του ΕΣΠΑ και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, αλλά και το Ταμείο Συμμετοχών που σχεδιάζει το υπουργείο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF).

Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καθυστερεί σημαντικά η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, καθώς το 2016 είναι το πρώτο έτος εκτέλεσης του νέου ΕΣΠΑ, διευκρινίζοντας ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2009, που ήταν ουσιαστικά το πρώτο έτος εκκίνησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ, η απορρόφηση ήταν αρκετά χαμηλότερη από αυτή που καταγράφεται σήμερα.

Με βάση την αναφορά από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) στις 23 Αυγούστου 2016, η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, δηλ. ποσοστό 2,38%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα τα 150 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,78%. Ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος του έτους είναι το 7%, κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτευχθεί.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου, ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF και ενδεχομένως από άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων.

Το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital), ενώ παράλληλα θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα