Παράθυρο για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο ανοίγει ο Σκουρλέτης

Παράθυρο για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους ανοίγει το νομοσχέδιο- σκούπα που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ούτε τον αριθμό τους, ούτε πώς θα ξεπεραστεί ο βασικός σκόπελος που είναι ο κανόνας του 1 προς 4 για τον περιορισμό των προσλήψεων, ούτε πόσο θα επιβαρυνθούν για τη μισθοδοσία τους οι δήμοι.

Ήδη, πάντως, καταγράφεται η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν, με την εκπρόσωπο για τις οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ να δηλώνει νωρίτερα

το μεσημέρι της Παρασκευής ότι η ΕΕ δεν έχει πλήρη εικόνα του νομοσχεδίου, που θα πρέπει, όμως, να είναι συμβατό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο protothema.gr o γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου στο Ποτάμι, Παναγιώτης Καρκατσούλης, το νομοσχέδιο στα άρθρα 80 και 81 περιλαμβάνει την πρόβλεψη για «διορισμό καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης των νομικών προσώπων ΟΤΑ στα οποία έχουν κατανεμηθεί». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο δίνει το «πράσινο φως» για χιλιάδες διορισμούς, αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα των καταταγέντων σε πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους, ενώ έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής, δεν μπορούν εντούτοις να διοριστούν λόγω κατάργησης των αρχικών φορέων διορισμού τους». Γίνεται ειδική αναφορά δε, σε εκείνους που είχαν καταταγεί σε πίνακες διοριστέων σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ στους ΟΤΑ, και ειδικότερα σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων, τα οποία, όμως, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν ή μεταφέρθηκε η αρμοδιότητά τους στο δήμο ή σε νομικό πρόσωπο του δήμου με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. «Στην περίπτωση λοιπόν της κατάργησης των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, οι διοριστέοι σε αυτά από παλαιές προκηρύξεις πρέπει να τοποθετούνται σε κενές θέσεις του φορέα που αναλαμβάνει να ασκήσει την αρμοδιότητα», αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Ο συντάκτης του, αναγνωρίζει στη συνέχεια ότι εφόσον υπάρχουν εμπόδια για τους διορισμούς, τότε θα πρέπει και πάλι να απορροφηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις!

Ανεφάρμοστη ρύθμιση

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Καρκατσούλη αυτή η ρύθμιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κίνηση λαϊκισμού και εντυπωσιασμού, αφού πρακτικά δεν μπορεί εφαρμοσθεί και αυτό γιατί:

1. Ο υπουργός Εσωτερικών πετάει τη μπάλα στους δήμους, οι οποίοι θα έπρεπε να καλύψουν τη μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων, αυξάνοντας σε αδιανόητο βαθμό τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, καθώς η ρύθμιση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι θέσεις προβλέπονται σε φορείς που έχουν ανταποδοτικά έσοδα.

2. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των δανειστών, αφού είναι βασική συμφωνία ο περιορισμός των προσλήψεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ.Καρκατσούλης, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη ούτε για τον αριθμό των υπό διορισμό, ούτε για το κόστος που συνοδεύει τις προσλήψεις αυτές, αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι δήμοι θα ζητήσουν σ' αυτή την περίπτωση, αύξηση των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Κανείς δεν ξέρει για πόσες χιλιάδες διορισμούς "ανοίγει ο δρόμος". Μόνο τα νομικά πρόσωπα των προ Καλλικράτη δήμων ήταν περίπου 5.000. Το μίνιμουμ των δύο υπαλλήλων στο καθένα ανοίγει την πόρτα, θεωρητικά, για 10.000 προσλήψεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Καρκατσούλης που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την αντιπολίτευση: «Θα αντιλέγουν ωστόσο, ότι εκείνοι θέλουν να προσλάβουν αλλά δεν αφήνουν οι δανειστές και η αντιπολίτευση. Μιλάμε για ακραίο λαϊκισμό», προσθέτει ο γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού.

Δωράκι το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών στους συνδικαλιστές

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «πακέτο» παροχών προς ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών και σε όσους βρίσκονται σε συνδικαλιστές άδειες: Το επίδομα κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ το μήνα και αναστελλόταν για εκείνους που έπαιρναν άδειες για κάθε λόγο και βεβαίως για συνδικαλιστικούς που μπορεί να διαρκούν χρόνια, ανάλογα με τη θητεία του κάθε συνδικαλιστή στα αντίστοιχα όργανα.

Και χρήμα αντί για... γάλα

«Το νομοσχέδιο είναι γεμάτο τέτοια "δώρα" χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη επιπλέον για το πως θα καλυφθεί το αντίστοιχο κόστος», λέει ο κ.Καρκατσούλης και αναφέρει ένα ακόμη παράδειγμα: Ορισμένοι δήμοι είχαν παροχές σε είδος για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα έδιναν γάλα. Πλέον δίνεται η δυνατότητα όσοι δεν είχαν πάρει το γάλα να πάρουν το αντίστοιχο ποσό σε χρήμα. Ποιός θα δώσει τα χρήματα, όμως, δεν προβλέπεται- το μπαλάκι περνά και πάλι στους δήμους, όπως και το κόστος επαναφοράς της αντιμισθίας για αιρετούς που αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα