Παραβάρυνε η διαπραγμάτευση

Σαν να μην έχει ακουστεί καμία διαμαρτυρία εδώ και 4 μήνες η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το ασφαλιστικό που προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες εισφορές 20% επί του εισοδήματος πλέον της φαρμακευτικής δαπάνης που θα αντιστοιχεί σε ένα 6%. Δεν χρειάζεται να επαναληφθούν τα ίδια επιχειρήματα,όμως το μήνυμα είναι σαφές και αντιληπτό,προς όλους όσους πληρώνουν,οι οποίοι θα βρεθούν να πληρώσουν ξαφνικά από 6 χιλιάρικα και 8 και 10 και ίσως και παραπάνω. "Δεν σας χαλάει να δώσετε κάτι παραπάνω, κύριοι κατέχοντες". Δεν πιστεύω ότι είναι έτσι και δεν πιστεύω ότι σε σχέση με έναν προβληματικό ΟΑΕΕ

θα βρεθούν λύσεις από το νέο νομοθέτημα.

Το τι θα λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσει μόνον στην πράξη θα φανεί.Κρίμα όμως γιατί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις.

Είναι προφανές όμως ότι τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό έχουν επιλέξει να κρατήσουν αλώβητους όσους δηλώνουν κάτω από ένα εισόδημα για παράδειγμα τις 25.000 ευρώ και αντίστοιχα να υπερεπιβαρύνουν όσους δηλώνουν πάνω από 35.000 ευρώ.Η πολιτική "αρχιτεκτονική" είναι προφανής,τώρα αν θα λειτουργήσει οικονομικά, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Εξετάσεις όμως δίνουν και οι θεσμοί,που θεωρητικά έχουν τεχνογνωσία.Είναι έτσι όμως ή απλά θέλουν να ξεμπερδεύουν και τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας μετά από έναν χρόνο?

Κατά τα άλλα με πολύ φορτωμένη την ατζέντα της διαπραγμάτευσης το κυβερνητικό στρατόπεδο προσεγγίζει τις κρίσιμες ημερομηνίες-προθεσμίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Διερωτάται κανείς πώς θα χωρέσουν όλα σε ένα τριήμερο ή ποιά θα είναι τα επόμενα χρονικά περιθώρια.

Αν μπούμε στην περίοδο μετά το Πάσχα,δηλαδή τον Μάιο τότες ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην πιθανότητα να τραβήξει η διαπραγμάτευση στα "χρονικά ύδατα " του Brexit.Aν η κυβέρνηση αποφασίσει ή αναγκαστεί να παίξει αυτό το χαρτί τότε ανοίγουν πολλά σενάρια.Η εμπειρία έχει δείξει πάντως ότι η στρατηγική καθυστέρηση δεν απέδωσε πέρυσι, μάλιστα οδήγησε στις φετεινές εξελίξεις,που δείχνουν ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να μας χαρίσουν ποτέ ούτε ένα κρατούμενο.

Το μόνο σενάριο που μπορεί να δικαιωθεί από τέτοια στρατηγική έχει να κάνει με την υλοποίηση του Brexit,στο οποίο μπορεί να ποντάρει η κυβερνητική πλευρά,ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία πίεση για να ελαφρύνει το πακέτο.Ακόμα και η προεξόφληση μιας αμφίβολης κατάστασης μπορεί να γίνει μέσο εκμετάλλευσης,που θα τραβήξει χρονικά και οριακά την λήψη αποφάσεων.

Ολη αυτή η εξέλιξη που διαφαίνεται όμως θα επιβαρύνει εκ νέου την οικονομία,καθώς το ενδεχόμενο της ύφεσης για την τρέχουσα χρονιά αποτελεί κοινόν τόπο στις προβλέψεις πολλών ινστιτούτων.

Βασικοί τομείς που δεν έχουν κλείσει είναι οι κάτωθι:

- Τα «κόκκινα» δάνεια. Ολα δείχνουν ότι θα πάμε αργά ή γρήγορα σε συνολική απελευθέρωση. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα μαζί και και θα είναι μια σύνθετη πραγματικότητα από οικονομικής,πολιτικής και κοινωνικής πλευράς.

- Οι καταθέσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν σειρά θεμάτων που δεν μπορούν να κλείσουν σε ένα βράδυ.

- Το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν έχει ακόμα δομηθεί στην κατεύθυνση που θα μπορεί να διεκδικήσει τους στόχους που έχουν επιβληθεί και αποτελεί από τα πιο αδύναμα σημεία για την ίδια την διαπραγμάτευση,..

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρόνος χάνεται και πάλι και παρά το γεγονός ότι θεωρητικά πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ,αυτό που γίνεται είναι ότι περιορίζονται οι θετικές επιδράσεις της όποιας αναμενόμενης συμφωνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα