Παρουσίαση του βιβλίου «Το ανυπόφορο βουητό του κενού»

Το βιβλίο τους με τίτλο "Το ανυπόφορο βουητό του κενού", παρουσίασαν χθες ο Κώστας Μελάς, καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

Όπως αναφέρει και ο υπότιλτος οι δύο συγγραφείς πραγματεύονται "Όψεις της μετανεωτερικότητας στην ελληνική κοινωνία". Ανιχνεύουν το πως οι βασικές πτυχές του διεθνούς μεταμοντερνισμού προσλήφθηκαν και ενσωματώθηκαν στην ελληνική περίπτωση με τις αναμενόμενες ιδιομορφίες. Ο Κώστας Μελάς κάνει αναδρομή στις απαρχές του συγχρονου ελληνικού κράτους για να καταλήξει στα τελευταία χρόνια της

κρίσης. Η διάλυση των μεγάλων αφηγήσεων, με αναφορές στον λαό και στο έθνος, η εξατομίκευση της κοινωνίας, η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης σύλληψης των δικαιωμάτων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η αποθέωση του χρήματος και του πολιτισμικού λαϊφ στάιλ, έκαμψε τις αντιστάσεις της κοινωνίας, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Οι φορείς των εκφάνσεων της μετανεωτερικότητας λειτούργησαν ως ο ιός που αποδυνάμωσε εκ των έσω το ανοσοποιητικό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρει ο Κώστας Μελάς: "Κυριάρχη πολιτιστική λογική στο επίπεδο της καθημερινότητας που διαπερνά οριζοντίω και καθέτως την πραγματική ζωή των Ελλήνων αναδεικνύεται η μετναμοντέρνα λογική της υπερκατανάλωσης, του σύγχρονου λάιφ στάιλ, της αυτοπραγμάτωσης του εαυτού, του χρηματιστηριακού τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικών γεγονότων η οποία αντιμετωπίζει κάθε τι μεταμοντέρνο σαν ευκαιρία απόδρασης από τα βάρη και τα πάθη του παρελθόντος επιδιώκοντας να βιώσει μόνο το παρόν.

Συμπληρώνει ο έτερος των συγγραφέων, Γιάννης Παπαμιχαήλ: "Το μεγάλο κεφάλαιο έχει προ πολλού διεθνοποιηθεί και αποχωριστεί από τις εθνικές του ιστορικές βάσεις. Με την βοήθεια των όλο και πιο αναξιόπιστων πολιτικών κομμάτων είτε της φιλελεύθερης και μεταεθνικής δεξιάς είτε της σοσιαλ-κοσμοπολίτικης αριστεράς, προσπαθεί να συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση και τις πολιτικές συνειδήσεις των εθνικών λαών καθιστώντας τους ένα ανέστιο πολυπολιτισμικό πλήθος απασχολήσιμων, εν δυνάμει εργαζόμενων που ζουν στο καταναλωτικό και αφοραίο παρόν χωρίς άλλη συλλογική ιστορική προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα