Παυλόπουλος: Δεν νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού με κλειστά σύνορα

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό με κλειστά σύνορα, ενώ ο κύριος Pitella τόνισε πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες και χώρες δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη.

Αναλυτικά ο διάλογος των δύο αντρών:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην Αθήνα, η οποία συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και

σας ευχαριστώ τόσο περισσότερο, όσο οι θέσεις τις οποίες εκφράζετε -και που δεν είναι προσωπικές σας, αλλά εκφράζουν ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι οι θέσεις ενός πραγματικού Ευρωπαίου.

Παρατηρούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ban Ki Moοn.

Για το λόγο αυτό δε μπορεί η Ευρώπη να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους που, όπως είπα προηγουμένως, δε σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό αναδεικνύει κύριε Πρόεδρε ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις. Αυτό το κενό κύριε Πρόεδρε πρέπει να το καλύψουμε αμέσως. Και Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατόπιν τούτου και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού. Και όπως σας είπα και πριν, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σας προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι κορυφαία.

G. PITTELLA (από μετάφραση): Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για τα ευγενικά σας λόγια και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πραγματικά σημαίνοντα. Οι δεσμοί που έχω με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και ο λόγος που με συνδέει με την Ελλάδα είναι η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και όλα τα έθνη είμεθα ευγνώμονα για τα διδάγματα και τα μαθήματα τα οποία μας κατέλειπε η αρχαία Ελλάς.

Πραγματικά δώσαμε από κοινού μία μάχη για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ. Κάτι τέτοιο εάν ήθελε συμβεί, θα αποτελούσε ρήξη για την Ευρώπη, ρήξη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τούτη ακριβώς την στιγμή δίνουμε μια νέα μάχη, όλοι μαζί, η Ελλάδα, η Ευρώπη ολόκληρη, σε επίπεδο αλληλεγγύης, αλληλεγγύης η οποία πρέπει να καταδειχθεί έναντι των προσφύγων, των μεταναστών και μια άλλη αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδείξουμε εις το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφούνται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφούνται προς τους κανόνες αυτής. Εμείς θα απαγορεύσομε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάς, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει.

Ερχόμεθα στο μέλλον και μιλάμε για την επόμενη συνάντηση, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, το οποίο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 7η Μαρτίου. Αναφέρομαι στην Συνάντηση Κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δρομολογήσουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα άπτεται των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Αναφέρομαι στο δεύτερο αυτό θέμα, και βεβαίως η Ελλάς αντιμετωπίζει μίαν κρίση πέραν του προσφυγικού ζητήματος, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως. Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τέλος κ. Πρόεδρε οφείλω να τονίσω και να υπογραμμίσω το εξής. Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα