Πέντε δήμαρχοι απαντούν γιατί δεν είναι έτοιμα τα hotspots στα νησιά

Ενώ οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το προσφυγικό αυξάνονται και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένγκεν πληθαίνουν, οι δήμαχρχοι πέντε νησιών του Αιγαίου αποκαλύπτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα hotspots που αναμένεται να φιλοξενήσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ζήτημα των hotspots έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, αφού όπως έγινε γνωστό, κατά την προχθεσινή άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, ο υπουργός

Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δέχθηκε μεγάλη πίεση -που εκδηλώθηκε με την απειλή της έναρξης της συζήτησης για αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σέγκεν- και δεκάδες ερωτήματα αναφορικά με την πορεία κατασκευής των κέντρων υποδοχής.

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα για το προσφυγικό οι εργασίες για τα hotspots φαίνεται ότι δεν προχωρούν ικανοποιητικά αφού μόνο το κέντρο στη Λέσβο είναι έτοιμο!

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο αντιδήμαρχος Λέρου, Γιάννης Κωνσταντινίδης, είπε πως το κέντρο υποδοχής στο νησί του δεν είναι έτοιμο.

«Όχι, δεν είναι έτοιμο το hotspot. Απλά έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, οι εργασίες μάλλον, δουλεύουν, αλλά σε πάρα πολύ αργό ρυθμό μπορώ να πω», ανέφερε, σημειώνοντας πως σε επικοινωνία που είχαν οι αρχές του νησιού με τον εργολάβο, πληροφορήθηκαν ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και του απαγορευτικού που είχε με τα πλοία, δεν του ήρθαν αυτά που περίμενε.

«Αυτός λέει ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, το αργότερο τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι έτοιμο να το παραδώσει», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, είπε πως δεν είναι έτοιμο το hotspot στο νησί του.

Μάλιστα, ο κ. Αγγελόπουλος αποκάλυψε: «Τα hotspots δεν είναι έτοιμα και μας ήρθε ένα αυθαίρετο, υπό την έννοια της έλλειψης διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση, ΦΕΚ στις 8 Ιανουαρίου, που ορίζει το hotspot στο πρώην πεδίο βολής, κάτω από το ομώνυμο κέντρο μεταναστών».

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι η πόλη επιβαρύνεται.

«Η πρωτεύουσα που δεν έχει αστικό βάθος, έχει 5.500 κατοίκους, με μία πόλη πάνω στην πόλη, με τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, από τη μετακίνηση, από την ασφάλεια προς και από το λιμάνι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εναντίον των hotspots. Ανταποκρινόμαστε στις πιέσεις και τις υποχρεώσεις που η Πολιτεία δέχεται. Όμως, πρέπει να γίνει σωστά, ορθολογικά, προτείναμε ήδη τέσσερις τόπους εναλλακτικούς. Εάν πάει κάποιος σε εκείνο το σημείο του hotspot βλέπει μπουλντόζες, οι οποίες προσπαθούν να φτιάξουν τις πλατφόρμες, πάνω στις οποίες θα μπουν οι οικίσκοι και οι οποίες ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί, οι πλατφόρμες δημιουργούνται σιγά-σιγά».

Ο δήμαρχος Σάμου είπε ακόμη ότι βλέπει «τρομακτική βιασύνη» και αποκάλυψε πως φοβάται ότι δεν θα έχουν ούτε καν επιλεξιμότητα δαπανών όταν έρθει ο τελικός έλεγχος, «και σας το λέω με γνώση του κοινοτικού περιεχομένου και του αντικειμένου και χωρίς καμία φωνή υστερίας».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος της Λέσβου, είπε ότι το hotspot στο νησί λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα, βελτιώνεται συνεχώς.

«Αυξάνεται η δυναμικότητα του, εκσυγχρονίζεται περισσότερο και οι βελτιωτικές εργασίες για την φιλοξενία των ανθρώπων γίνονται συνεχώς, όπως γίνονται και άλλες εργασίες», ανέφερε και σημείωσε: «Το hotspot είναι στο τελικό του στάδιο, που θα είναι γύρω στις 2.000-2.500 ο αριθμός που θα μπορεί να φιλοξενήσει, αλλά παράλληλα έχουμε φτιάξει και άλλους δημοτικούς χώρους».

«Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα φιλοξενίας πάνω από 5.000 στο νησί. Αλλά αυτό που θεωρώ και θέλω να το αναφέρω, διότι πάλι είχαμε πνιγμούς ανθρώπων, είναι ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται από τους διακινητές και σε αυτό τον τομέα κάνω όλες μου τις προσπάθειες - τις έχω ξεκινήσει», είπε.

Ο δήμαρχος Λέσβου αποκάλυψε ακόμη πως αποστέλλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους αρχηγούς των κρατών με την οποία ζητά να παρέμβει για να σταματήσει το έγκλημα.

«Είναι αδιανόητο, είναι παράλογο να παρακολουθούν άπραγοι το έγκλημα, το οποίο συντελείται», είπε.

Ωστόσο, το hotspot δεν είναι έτοιμο στην Κω και μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, «είναι το χειρότερο δυνατόν».

«Τίποτα δεν υπάρχει στο χώρο του hotspot», είπε ο Γιώργος Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων που αναμένεται να ετοιμαστεί βρίσκεται σε απόσταση 10-15 λεπτών από την πόλη της Κω.

«Η Κως έχει έναν κεντρικό οδικό άξονα, δεν έχουμε άλλον δρόμο, στον οποίο κινούνται καθημερινά και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, ειδικά το καλοκαίρι οι χιλιάδες επισκέπτες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι πάνω στον δρόμο, είναι απέναντι από ένα στρατόπεδο, είναι ένας πρώην χώρος στρατοπέδου, δίπλα σε μία εκκλησία, η οποία λειτουργεί καθημερινά, δίπλα σε σπίτια και σε κατοικημένη περιοχή και δεν έχει καμία υποδομή. Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα ακόμα. Δεν έχει μπει τίποτα».

Τέλος, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε πως στο hotspot στο νησί του οι εργασίες προχωρούν, ωστόσο, τόνισε ότι το κέντρο δεν είναι ακόμη έτοιμο.

«Στο hotspot στη Χίο, το οποίο ετοιμάζεται από το Υπουργείο, προχωράνε οι εργασίες. Ο Δήμος της Χίου έχει διαθέσει τον χώρο και το κτίριο γι' αυτό. Η δική μου αντίληψη, όμως, είναι ότι δεν είναι έτοιμο το hotspot στη Χίο», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν μηχανήματα και πολλοί εργάτες που δουλεύουν μέσα.

Όμως, ο κ. Βουρνούς εξέφρασε την άποψή του ότι η λειτουργία αυτού του κομματιού του hotspot δεν είναι αυτό το οποίο, αυτή τη στιγμή, είναι το απαραίτητο για τη διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων, διότι στη Χίο λειτουργεί κέντρο καταγραφής συστηματικό και με πολύ χώρο.

«Το έχω ακούσει αυτό για τη διορία της 15ης Φεβρουαρίου από τις ειδήσεις κι εγώ. Δεν είναι κάτι στο οποίο εμπλέκεται ο Δήμος σε αυτές τις δεσμεύσεις. Ρεύμα υπάρχει, τέλος πάντως φτάνουν οι στύλοι και μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνδεθεί με την ΔΕΗ, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα. ΟΤΕ, δηλαδή τηλεπικοινωνίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί πέρα. Ύδρευση και αποχέτευση δεν υπάρχει, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει η εγκατάσταση, τέλος πάντων οι συνδέσεις με τα δίκτυα. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και μάλιστα έχει ζητηθεί και η βοήθεια του Δήμου εκεί πέρα τις τελευταίες ημέρες», είπε.

Ο κ. Βουρνούς ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει ούτε τον έλεγχο αλλά ούτε την ευθύνη για τις ημερομηνίες που έχουν δοθεί.

«Πιθανόν το υπουργείο να έχει κάνει τέτοιο σχεδιασμό και να έχει με τέτοιο τρόπο βάλει τα πράγματα, ώστε να μπορεί όντως να τα καταφέρει να γίνουν έτοιμα. Ούτε το κόστος μπορώ να γνωρίζω ούτε τα υπόλοιπα πράγματα, το οποίο όμως εμείς αντιλαμβανόμαστε αντικειμενικά ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμο στα μέσα Φεβρουαρίου και το εκφράσαμε και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι επισκέπτονται έτσι το νησί και παρακολουθούν κανονικά τα πράγματα, ότι εντάξει, μπορεί να υπάρχει αυτή η δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση, όμως εμείς σαν τοπική κοινωνία δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάει να λειτουργήσει το πιο συστηματικό, το πιο, ας πούμε, οργανωμένο, και να είναι χειρότερο από αυτό το οποίο λειτουργούμε ήδη με δική μας πρωτοβουλία», τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα