Πέντε υπουργοί Οικονομικών «βλέπουν» ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χωρίς την... Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η

κρίσιμη αυτή συνάντηση πραγματοποιείται τρεις μόλις ημέρες πριν το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου και ένα δεκαήμερο πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται να επιμένει στην θέση του είτε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα, η ευρωπαϊκή πλευρά αναζητεί μια φόρμουλα που να επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας λύσης αποδεκτής από το ΔΝΤ χωρίς όμως να παραβιάζεται η θέση Γερμανίας και Ολλανδίας για αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για μια συνάντηση των ισχυρών του Eurogroup που θα συζητήσουν τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος.

Όλα αυτά ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με στόχο «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο η ελληνική πλευρά στοχεύει στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας .

Ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η βούληση της Αθήνας για συμφωνία δεν σημαίνει συναίνεση σε νέα μέτρα λιτότητας ούτε και υποχώρηση αρχών σε βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά.

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωνε το τεράστιο χάσμα που χωρίζει την ελληνική πλευρά με το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών είναι "μικρότερες".

"Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών", δήλωσαν πηγές από το υπουργείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επανεξέταση του μετώπου των συλλογικών συμβάσεων μετά τα μέσα του 2017.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Συγκεκριμένα τόσο οι Ευρωπαίοι δανειστές όσο και το ΔΝΤ ζητούν:

1. Την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως όπως ορίζει η υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ).

2. Να καταργηθεί η υπουργική έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις και να αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) με αυστηρά τεχνοκρατική σύνθεση από που θα ελέγχει εκ των υστέρων την νομιμότητα των απολύσεων.

ΥΠΟΙΚ: Καθόλου έκτακτη η «μίνι σύνοδος» στο Βερολίνο

Η «μίνι σύνοδος» της Παρασκευής στο Βερολίνο «δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της, βάσει του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα έχουν συνάντηση με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Το Plan B

Η πρόοδος που έγινε είναι καλή, αλλά η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για το λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα