Πέρασε η τροπολογία για το νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας

Με 194 υπέρ, πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κατά ψήφισαν 33, ενώ υπήρξαν και 4 παρών.

Η ρύθμιση τέθηκε προς ψήφιση έχοντας υποστεί «ψαλίδι» για τρίτη φορά κατ' απαίτηση των δανειστών, όπως ομολόγησε από το βήμα της Βουλής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος .
Η τελευταία αλλαγή αφορούσε την μείωση του ορίου οφειλών των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

H αλλαγή που ήρθε με «νομοτεχνική βελτίωση» κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

Η μείωση του κριτηρίου επιλεξιμότητας για τα επιχειρηματικά δάνεια σε ύψος συνολικής οφειλής 100.000 ευρώ αντί των 130.000 που προβλέπεται ως γενικό όριο υπαγωγής για τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και ο ορισμός της αντικειμενικής αξίας στις 175.000 ευρώ αντί του γενικού ορίου των 250.000 ευρώ, αναμένεται ότι θα μειώσει στο 1,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. αρχικά, τα επιχειρηματικά δάνεια που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα