Χωρίς παρατηρήσεις από ΕΕ «πέρασε» ο ελληνικός προϋπολογισμός

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Εκτός από την Ιταλία επιστολές έλαβαν σήμερα: η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία,

η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Οι επιστολές έχουν τώρα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, αναφερόμενος στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού: «Μα, νομίζω ότι ήδη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το σχέδιο για τον προϋπολογισμό, την πρόθεσή της δηλαδή και τις σκέψεις της για το πώς θα υλοποιήσει την οικονομική της πολιτική το 2019, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει, και μόνο αυτό το γεγονός αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση, η εκλεγμένη από το λαό, είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής».

«Είναι μια διαδικασία διαλόγου αυτή με τους εταίρους μας. Μας βοηθάει, συγκυριακά, θα έλεγα, όχι στην οικονομία προφανώς, αλλά μας βοηθάει στο να κατανοήσουμε τη διαδικασία αυτή εμείς στην Ελλάδα το γεγονός ότι παραλλήλως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι όχι ότι η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που πιάνει τους στόχους, αλλά με την πολιτική και με το μείγμα της πολιτικής που η ίδια επιθυμεί -αυτό άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμά της με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο- αλλά κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει από τον στόχο, τον συμφωνημένο, κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Εμείς καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν αποκλίνει από το στόχο, αλλά τον υπερβαίνει και κατά τι, κατά 0,1% του ΑΕΠ. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει μέχρι το τέλος- όχι μόνο να μην υπάρξει καμία επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες, επαναλαμβάνω, και όχι έκτακτες, διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών μας και του προϋπολογισμού μας».

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση στην Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Οι συνοδευτικοί πίνακες του ελληνικού προϋπολογισμού δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την Κομισιόν και αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση και την υγεία το 2019 σε σχέση με το 2018. Πρόκειται στην ουσία για στοιχεία που συμπληρώνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμό που εστάλη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη για παιδεία θα μειωθεί όχι μόνο ως αναλογία του ΑΕΠ (από το 4,0% του ΑΕΠ φέτος στο 3,8% το 2019) αλλά και σε απόλυτη αξία (από τα 7,360 δισ. ευρώ στα 7,316 δισ. ευρώ).

Αλλά και η δαπάνη για υγεία θα μειωθεί από το 4,9% του ΑΕΠ φέτος στο 4,8% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο (σε αξία καταγράφεται αύξηση από το 8,956 δισ. ευρώ στα 9,118 δισ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα