Περιφερειακή υπερδύναμη η Τουρκία με τη βοήθεια της Μόσχας

Δεκαπέντε μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στην συρο-τουρκική μεθόριο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας πέρασαν από το ναδίρ στο ζενίθ. Η θεαματική στροφή της Τουρκικής κυβέρνησης στην Συριακή κρίση επέτρεψε σε ένα μεγάλο βαθμό οι δύο χώρες να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα και πλέον να αποκτά και στρατηγικό χαρακτήρα.

Μέσα από αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια ακλόνητη περιφερειακή υπερδύναμη καθώς με την σύμπραξη των Ρώσων θα καταστεί ένας ανεξάρτητος και ισχυρός ενεργειακός παίκτης και

ταυτόχρονα θα αποκτήσει πρόσβαση και στην πυρηνική ενέργεια που παγίως επιδιώκει εδώ και δύο δεκαετίες.

Η αμυντική συνεργασία και οι S- 400

O ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας.

«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Η αναφορά στην αμυντική συνεργασία παραπέμπει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας Τουρκίας για πώληση και συμπαραγωγή από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 οι οποίες όπως φαίνεται είναι στο τελικό στάδιο.

Τα παραπάνω που θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή σε συνάρτηση με το γεγονος ότι η Τουρκία καθίσταται όλο και πιο απρόοπτη, όλο και πιο προκλητική στο Αιγαίο, και ταυτόχρονα όλο και πιο νευρική όπως σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της μεσογείου.

Ο εφιάλτης του Ακουγιού

Στην κορωνίδα των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Όπως έγινε σαφές η Τουρκία σπεύδει να το κατασκευάσει άρον άρον με τη βοήθεια των Ρώσων. Στο παρελθόν Γάλλικές και Γερμανικές εταιρείες που είχαν αρχικά εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή του σταθμού τελικά έκαναν πίσω. Τώρα όμως τα πράγματα με τους Ρώσους είναι διαφορετικά.

Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό σχεδιάζεται από την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι η περιοχή του Ακουγιού βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή Μίσις - Τσεϊχάν. Ένα ρήγμα που είναι ικανό που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο παρελθόν οι Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο για την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών αλλά και για το ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί από τη γειτονική χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη.

Οι παρεμβάσεις

Παλαιότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις στις επαφές με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους επεσήμαναν τον κίνδυνο να αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο οι Τούρκοι. Αυτές τις ανησυχίες παγίως οι σύμμαχοι και εταίροι τις αντιμετώπιζαν ως υπερβολικές. Θεωρούσαν ότι μπορούσαν εύκολα να ελέγξουν τις τουρκικές κυβερνήσεις και να εμποδίσουν τέτοιες κινήσεις. Τώρα όμως με τον «αλλοπρόσαλλο» χαρακτήρα της Τουρκικής ηγεσίας, τις απρόβλεπτες κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα και τη σύμπραξη με τους Ρώσους είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να παράσχουν τις ίδιες διαβεβαιώσεις στην Αθήνα.

Τέλος σε ότι αφορά τον αγωγό Tourkish Stream είναι γνωστό ότι αυτός κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση των αμερικανικών συμφερόντων που προκρίνουν και υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Ο Tourkish Stream υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει και τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει όμως διπλωματικές κινήσεις και πολιτικές συμφωνίες που όμως δεν ευνοούνται από τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αλλού οι επενδύσεις...

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».

Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα