Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου του Ομίλου ΦΑΓΕ (pic) – Πώς έχτισε τον μύθο του «Total»

Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ.  Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους εργαζομένους, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν. Ήταν 82 ετών

Η ανακοίνωση της εταιρείας

“Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ

στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους”.

Από το γαλακτοπωλείο της Πατησίων, στον κολοσσό της ΦΑΓΕ

Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926 από ένα ζαχαροπλαστείο που έκανε την εμφάνισή του στην Πατησίων.  Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα. Το 1954, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και ιδρυτή της ΦΑΓΕ, Αθανάσιου Φιλίππου, ο Ιωάννης Φιλίππου συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου δικτύου για την χονδρική πώληση γιαουρτιού στην Ελλάδα. Το 1964, ο Ιωάννης και ο αδελφός του ο Κυριάκος, άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας, στο Γαλάτσι.

Τα αδέλφια Ιωάννης και Κυριάκος Φιλίππου. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ΦΑΓΕ δραστηριοποιούνταν κυρίως στην μικρής κλίμακας παραγωγή και τη διανομή ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα, και πολύ συχνά ο καταναλωτής αγνοούσε τον παραγωγό.

Ωστόσο, το 1975, όταν το εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦΑΓΕ μεταφέρθηκε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση. Ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά.

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν και αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα, στη δημιουργία, τη δεκαετία του ’80, του στραγγιστού γιαουρτιού με ανθόγαλα, του Total, που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της ΦΑΓΕ.

Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Από την Αθήνα, επεκτάθηκε τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ξεκίνησε τις εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, μετά ακολούθησε η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 1998.

Σταδιακά το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας έγινε best seller σε πολλές αγορές, με τη ΦΑΓΕ να προχωρά σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με αιχμή τις ΗΠΑ. Το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το οποίο στη συνέχεια επέκτεινε, κάτι που συνετέλεσε στο να αποκτήσει ισχυρή θέση στην αμερικανική αγορά. 

Σταδιακά, όμως, ο οξύς ανταγωνισμός, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα, επηρέασαν τα μεγέθη της ΦΑΓΕ. Το 2020, πάντως οι πωλήσεις ήταν βελτιωμένες και ανήλθαν στα 521 εκατ.δολάρια. Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 32 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική και τα προϊόντα του βρίσκονται στα ράφια περίπου 300 αλυσίδων σουπερμαρκετ διεθνώς, καθώς και σε μικρά σημεία πώλησης, κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τα τρία νέα (αλλά παλιά) αφεντικά της Τράπεζας Πειραιώς, ο πόλεμος των «αθανάτων» για το Golden Hall και τα μετρητά του Τσιτσιπά 

Η Πάρος γίνεται «πράσινη» και εξελίσσεται σε νέο ‘’hot spot’’ για νέες επενδύσεις στον τουρισμό (pics)

«Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις για την πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα