Πετρέλαιο, Λαϊκιστές και Δολάριο: Οδηγός κινδύνων για τις αναδυόμενες αγορές το 2019

Οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούν εντατικά να «σηκώσουν» τον εαυτό τους από το πάτωμα, μετά από μια διαδρομή που εξαφάνισε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών, από το υψηλό επίπεδο του Ιανουαρίου του 2018. Αλλά η αναστολή αυτή μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, το ισχυρότερο δολάριο, ο εμπορικός πόλεμος του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η εμφάνιση

λαϊκιστών ηγετών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν όλα να επιβαρύνουν περαιτέρω τις αγορές.

«Η θεωρία είναι εξαιρετικά απλή: τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών έχουν ήδη βομβαρδιστεί, οπότε η αρνητική επίπτωση, αν τα πράγματα επιδεινωθούν, είναι πολύ χαμηλότερη, και αν τα πράγματα αποκατασταθούν έχουν περισσότερες δυνατότητες να πετύχουν, δήλωσε στο Bloomberg ο Anthony Peters, ανεξάρτητος αναλυτής, που καλύπτει από καιρό αναπτυσσόμενα έθνη. Ωστόσο, «έχουν τη δυνατότητα να πάνε πολύ xeir;otera για πολύ περισσότερο από ό, τι κανείς είχε σκεφτεί ποτέ», πρόσθεσε.

Η Fed και το δολάριο

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αφού ο πρόεδρος Jerome Powell δεν ήταν τόσο «ομιλιτικός» όσο ήλπιζαν κάποιοι, σε σχόλια που ακολούθησαν την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στις 19 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), που είχε ωθήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τις νομισματικές αρχές της ανατολικής Ευρώπης να αυξήσουν τα επιτόκια, κάτι στο οποίο αντιστέκονται εδώ και καιρό.

Εμπορικός πόλεμος

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping παραμένει προκλητικός, λέγοντας σε μερικές από τις σημαντικότερες στρατιωτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες του έθνους ότι το Πεκίνο δεν θα υποκύψει γρήγορα στις εμπορικές και επενδυτικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο κυρίαρχων οικονομιών του πλανήτη πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία. Έχουν ήδη λάβει ένα χτύπημα, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη της Κίνας να υποφέρει το χειρότερο έτος από το 2008, ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν να πέφτουν επίσης απότομα.

Λαϊκιστές

Η Βραζιλία και το Μεξικό ξεκινούν το 2019 με νέους λαϊκιστές πρόεδρους, αν και από τα αντίθετα άκρα του φάσματος. Οι βραζιλιάνικες μετοχές αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος, Jair Bolsonaro, δήλωσε ότι θα πουλούσε δεκάδες κρατικές επιχειρήσεις και διάλεξε τον Paulo Guedes, εκπαιδευμένο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ως κύριο οικονομικό σύμβουλό του. Ακόμα, η δεξιά πτέρυγα αντιμετωπίζει μια σκληρή πρόκληση για τη μεταρρύθμιση του γενναιόδωρου και εξαντλημένου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση του ράλι της αγοράς.

Ρωσικές κυρώσεις

Ακόμα και αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι είναι έτοιμο να άρει τις κυρώσεις σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας, τη United Co Rusal, οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί με τις κινήσεις του Κογκρέσου. Εάν η έρευνα του ειδικού συμβούλου Robert Mueller σχετικά με την παρέμβαση του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές του 2016 φτάσει σε ένα καταφατικό συμπέρασμα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη διαπραγμάτευση ρωσικών κρατικών ομολόγων ή τραπεζών.

Τα «δεινά» του σαουδαραβικού πετρελαίου

Η απότομη πτώση του αργού Brent από τις αρχές Οκτωβρίου έως κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι είναι κακή είδηση ​​για πολλές μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, και όχι λιγότερο για τη Σαουδική Αραβία. Χρειάζεται τιμές ύψους 95 δολαρίων ανά βαρέλι για να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός της για το 2019, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Η οικονομική συμπίεση - σε συνδυασμό με τη δυτική αντίδραση σε σχέση με τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη - σημαίνει ότι η απόφαση της MSCI να συμπεριλάβει τις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας στο δείκτη της αναδυόμενης αγοράς το 2019 ίσως δεν αρκεί για να προσελκύσει την επένδυση που το βασίλειο χρειάζεται απεγνωσμένα.

Εκλογές

Υπάρχουν πολλές επερχόμενες εκλογές που κρατούν τους επενδυτές σε αγωνία. Οι Ινδοί ψηφίζουν για γενικές εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο και οι αναλυτές της Credit Suisse Group AG λένε ότι οι αγορές δεν έχουν αξιολογήσει με τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Narendra Modi.

Στην Ταϊλάνδη πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 24 Φεβρουαρίου μετά από αρκετές καθυστερήσεις από τότε που το κυβερνών κόμμα ανέλαβε το αμάχητο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2014 και οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική κοινωνικών αναταραχών. Η σειρά της Ινδονησίας είναι στη 17η Απριλίου - μια επανάληψη μεταξύ του Προέδρου Joko Widodo και του αντίπαλου Prabowo Subianto.

Στην Αργεντινή, ο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος είναι δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, αντιμετωπίζει εκλογές τον Οκτώβριο. Με την οικονομία σε ύφεση και τον πληθωρισμό σε ποσοστό σχεδόν 50%, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ψηφοφόροι ενδέχεται να στραφούν στην πρώην λαϊκίστή πρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchner.

Keywords
Τυχαία Θέματα