Πετρέλαιο: Τα futures σε γουάν, ρωγμή στην κυριαρχία του δολαρίου

Η Κίνα ξεκίνησε τα πρώτα της συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ έναντι των τιμών και των κριτηρίων αναφοράς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα από μακρού αναμενόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε γιουάν στο διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας της Σαγκάης διαπραγματεύθηκαν στα 427,90 γιουάν το βαρέλι (67,78

δολάρια) για τον διακανονισμό του Σεπτεμβρίου στις 2:13 μ.μ. τοπική ώρα, με περίπου 18.540 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια. Οι συμβάσεις, που είναι ανοικτές σε ξένους επενδυτές, δίνουν τέλος σε χρόνια καθυστερήσεων και αποτυχιών από την πρώτη προσπάθεια της Κίνας να καταγράψει τις κινητές αξίες το 1993.

Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου των δύο βασικών μεγεθών πετρελαίου με βάση το δολάριο, του Brent στο Λονδίνο και του Intermediate West Texas στη Νέα Υόρκη, διαπραγματεύθηκαν κοντά στα 68,29 δολάρια το βαρέλι και τα 64 δολάρια αντίστοιχα.

Η επιθυμία της Κίνας να ανοίξει την εγχώρια αγορά της στη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει αυξηθεί καθώς οι εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου στη χώρα έχουν αυξηθεί. Πέρυσι ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από το εξωτερικό, παγκοσμίως. Τα futures μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην απομάκρυνση κάποιου ελέγχου της τιμολόγησης, αλλά και οι συμβάσεις σε γιουάν θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν τη χρήση του νομίσματός της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο - βασικό μακροπρόθεσμο στόχο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα