«Πιάνει δουλειά» το κουαρτέτο μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια

Εφαρμογή των μέτρων για να υπάρξει στο απώτερο μέλλον συζήτηση για το χρέος - Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την Ελλάδα και την πρόοδο που θα επιτύχει σε όσα συμφώνησε με τους εταίρους της το καλοκαίρι - Επιστροφή αύριο των επικεφαλής των θεσμών - «Κάθε καθυστέρηση δρα σε βάρος της οικονομίας» το μήνυμα του Eurogroup - Τη συμμετοχή

και του ΔΝΤ προανήγγειλε ο Ευκ. Τσακαλώτος - Οι πέντε προϋποθέσεις που πρέπει να «καλύψει» η Ελλάδα

«Διχασμένοι» αλλά αισιόδοξοι για την επιστροφή των θεσμών εμφανίστηκαν Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από τη μία πλευρά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι πιθανώς οι επικεφαλής θα επιστρέψουν αύριο αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι' αυτό, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι αύριο το κουαρτέτο θα είναι στην Αθήνα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην αρχή των δηλώσεών του, καθώς ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με το θέμα της Ελλάδας, υποστήριξε ότι πιθανώς οι επικεφαλής μπορεί να επιστρέψουν αύριο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος γι' αυτό.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο προκειμένου να επιτύχει αυτά στα οποία συμφώνησε το καλοκαίρι, ενώ προσέθεσε ότι μόλις αυτό συμβεί θα υπάρξει και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η Ευρωζώνη έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα και θα συμβεί εντός των επόμενων μηνών, αλλά αφού η χώρα έχει εφαρμόσει τα απαιτούμενα.

Απατώντας σε ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου των Financial Times, Πήτερ Σπίγκελ, κατά πόσο είναι «με την πλευρά του ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος», ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι εξ αρχής η Ευρωζώνης έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και φυσικά εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο συνταξιοδοτικό.

Αναλαμβάνοντας τον λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν πλευρές εδώ», αν και προσέθεσε ότι «εγώ είμαι με την πλευρά της Ευρωζώνης», για να επαναλάβει ουσιαστικά τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ.

Πιο σίγουρος για την επιστροφή των θεσμών ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας και αυτός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει όλους του όρους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, με επικέντρωση αυτούς που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επανέλαβε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ενώ στο θέμα του χρέους ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συζητήσει το θέμα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε πως η ομάδα του ESM θα μεταβεί αύριο και θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση.

«Βέβαια δεν είναι εύκολο», εξήγησε και τόνισε πως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν και «θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Πάσχα ο κ. Ρέγκλινγκ, απάντησε πως δε μπορεί να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί με διάθεση χιούμορ πρόσθεσε: «Εξαρτάται για ποιο Πάσχα μιλάτε».

Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν δείκτες ότι το 2015 ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα. Το πρώτο δίμηνο τα έσοδα ήταν καλύτερα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην ολοκλήρωση της αποστολής μας. Το δεύτερο τρίμηνο υπάρχουν υποχρεώσεις. Εγώ πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα είτε πρόκειται για το ορθόδοξο είτε για το καθολικό».

Όπως υπογράμμισαν και οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει πέντε στόχους:

Δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων,

Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,

Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος,

Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης των Κρατικών Εσόδων,

Ορθή αντιμετώπισης για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αισιόδοξος ο Ευκ. Τσακαλώτος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία λογική λύση εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την αποχώρηση του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Χαρακτήρισε την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, «πολύ καλή» και ανέφερε πως οι θεσμοί και το ΔΝΤ συμφώνησαν να επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ΔΝΤ, το οποίο όπως είπε επιστρέφει παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν.

«Ήταν μία πολύ καλή συνάντηση, οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν και το ΔΝΤ, παρά τις διαφωνίες, συμφώνησε να επιστρέψει», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Συζητήσαμε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για το χρέος και είμαι σίγουρος ότι οι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται σε ένα τραπέζι καταλήγουν (βρίσκουν) ένα λογικό συμπέρασμα (λύση)», υπογράμμισε ο ΥΠ.ΟΙΚ..

Keywords
Τυχαία Θέματα