Πιέσεις στις ευρωαγορές λόγω Τουρκίας

Σε πτώση οδηγεί η κρίση στην Τουρκία τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ και το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχίας για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες - και όχι μόνο - αγορές.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά 1,1%, τη Unicredit να σημειώνει απώλειες 3,6% και την BBVA

να σημειώνει βουτιά 3,9%.

Ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,5% στις 12.358 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,3% στις 7.647 μονάδες, ενώ στις 5.417 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι, με οριακή άνοδο.

Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται το ιταλικό χρηματιστήριο, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Luigi Di Maio, ότι δεν «βλέπει» κίνδυνο κερδοσκοπικής επίθεσης στις αγορές και στην ιταλική κυβέρνηση.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,8% στις 20.929 μονάδες.

Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,7% στις 9.532 μονάδες.

Πτώση άνω του 4% στην Κωνσταντινούπολη

Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% καταγράφει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης, ο Borsa Istanbul 100 Index, στον απόηχο των κλυδωνισμών που δέχεται το νόμισμα της χώρας.

Ειδικότερα, περί τις 16:45, ο Borsa Istanbul 100 Index υποχωρεί κατά 4% στις 91.140 μονάδες, μια «ανάσα» από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ήτοι στις 88.100 μονάδες.

Πάντως, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται, καθώς έσπασε και το φράγμα των 7 λιρών ανά δολάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να είναι... ζωντανή.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 7,4 λίρες ανά δολάριο.

Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 6,91/δολ. με την πτώση να ξεπερνά το 7%.

Πτώση 2% στο Τόκιο

Το κραχ στην τουρκική λίρα οδήγησε στην πτώση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους αναλυτές να ανησυχούν για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η λίρα Τουρκίας κατέρρευσε στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,98% στις 21.857,43 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα