Καραμούζης: Πιο αυστηρή νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση

Στο ρόλο της Σύγχρονης Εταιρικής Διακυβέρνησης έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΤΕΕ.

«Τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες γεγονότων που δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, όπως συχνά συμβαίνει, φτάνει ένα αρνητικό γεγονός για να επισκιάσει πολλές άλλες φωτεινές προσπάθειες. Τέτοια φαινόμενα

είναι πολλά στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία. Όμως, σε μια χώρα με πρόβλημα αξιοπιστίας όπως η Ελλάδα, η ιδιωτική επιχειρηματική αξιοπιστία παίζει βαρύνοντα ρόλο, στη διαμόρφωση συνολικά θετικού επενδυτικού κλίματος», ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

«Βασικό κριτήριο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, απρόσκοπτης χρηματοδότησης και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, είναι η ουσιαστική και όχι τυπική υιοθέτηση σύγχρονου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Κανείς δεν θα επενδύσει ή δεν θα δανείσει πουθενά και σε κανένα, εάν δεν πεισθεί ότι τα συμφέροντά του προστατεύονται επαρκώς.

Η επιλογή έμπειρων και ανεξάρτητων μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, η επιλογή ορκωτών ελεγκτών κύρους, η κατάλληλη σύνθεση της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου, η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, ο αποτελεσματικός εσωτερικός έλεγχος, όπως και η ουσιαστική λειτουργία εσωτερικών κανόνων διαχείρισης κινδύνων, είναι αφενός κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη μεσοπρόθεσμης αξιοπιστίας και αφετέρου κανονιστική υποχρέωση που οφείλει ένας οργανισμός να ικανοποιεί και όχι μόνο τυπικά», πρόσθεσε και σημείωσε: «Η Εταιρική Διακυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν τυπική κανονιστική υποχρέωση. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο διασφάλισης της επιχειρηματικής αξιοπιστίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και παράλληλα προστασίας των πελατών, των πιστωτών, των προμηθευτών και των εργαζομένων».

Όπως τόνισε: «Κατά τη γνώμη μου, απαιτείται αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν με πρωτοβουλίες τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Το σύστημα της οικονομίας της αγοράς δεν πρέπει να ταυτίζεται με ένα καπιταλισμό απληστίας, ασύδοτης ιδιοτέλειας, χωρίς κανόνες και θεσμούς, χωρίς επιχειρηματική ηθική, όπου τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, χωρίς κοινωνικές αναφορές και σεβασμό στους νόμους και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μετόχων και των πιστωτών. Δεν είναι ένδειξη επιχειρηματικής ικανότητας να παρανομείς, να εξαπατάς και να ζημιώνεις μετόχους, πιστωτές, τις αγορές, το κράτος, να οδηγείς εργαζομένους στην ανεργία, να ζημιώνεις τους φορολογούμενους, τους προμηθευτές και να εκθέτεις τη χώρα σου», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι σήμερα όσο ποτέ, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, τους θεσμούς, τις αγορές. Πρωτίστως απαιτείται η χάραξη και υλοποίηση φιλο-επενδυτικής και αναπτυξιακής πολιτικής που τόσο έχουμε ανάγκη, σ' ένα αβέβαιο, διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης θα πρέπει «να συμφωνήσουμε επιτέλους με ρεαλισμό και εθνική αυτογνωσία, ότι τελειώσαμε με το κράτος-επιχειρηματία, που απέτυχε οικτρά στην Ελλάδα, την οικονομία του προστατευτισμού από τον ανταγωνισμό και των στοχευμένων προνομιακών επιδοτήσεων, την αδιαφάνεια και τις προνομιακές σχέσεις κράτους και επιχειρηματικών συμφερόντων. Χρειαζόμαστε ένα νέο δυναμικό και ανταγωνιστικό παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο λειτουργίας της οικονομίας της χώρας, που θα δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πλούτο και προοπτική, μια δυναμική συμπεριληπτική οικονομία της αγοράς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «Χρειαζόμαστε σημαντικές τομές στη φορολογική πολιτική, να βάλουμε τέλος στην υπερ-φορολόγηση και τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές που αφυδατώνουν την ελληνική οικονομία».

Επισήμανε επίσης ότι «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό. Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε όλοι, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον, ελκυστικό για επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα και να πετύχει η χώρα το δύσκολο στόχο του αναγκαίου διψήφιου ρυθμού αύξησης των επενδύσεων ετησίως και παράλληλα να τροφοδοτούμε την αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς πάνω από 3% ετησίως».

Για το τραπεζικό σύστημα είπε ότι «Χρειάζεται να επιλύσουμε πειστικά το σημαντικό ζήτημα του μεγάλου ύψους των NPEs καθώς και των αβεβαιοτήτων των αγορών, αναφορικά με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, ώστε, να επικρατήσουν χαμηλότερα επιτόκια, υψηλότερη ρευστότητα και απρόσκοπτη χρηματοδότησης της οικονομίας εντός και εκτός Ελλάδος.

Η μακροχρόνια παράταση της σημερινής κατάστασης και των αβεβαιοτήτων στις αγορές, παρά την επιτυχή υλοποίηση των stress tests, τον Ιούνιο του 2018, δεν αφήνει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί ως χρηματοδότης και καταλύτης της αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά παραμένει ανασταλτικός παράγοντας».

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την βεβαιότητα του «ότι αυτή η χώρα, με τους άξιους ανθρώπους, τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, τη μοναδική της γεωγραφική θέση και τις σημαντικές δημιουργικές και επιχειρηματικές δυνατότητες του λαού της, θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα, την ανάπτυξη, την προοπτική. Μια χώρα διεθνούς κύρους, ισότιμο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ένας τόπος ελκυστικός να ζεις, να εργάζεσαι, να παράγεις, να επενδύεις, να καινοτομείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα