Πιο χρεωμένος από ποτέ ο πλανήτης… και έπεται συνέχεια – Ζαλίζει το ύψος του παγκόσμιου χρέους

Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο χρεωμένος όσο είναι σήμερα, έπειτα από ένα χρόνο μάχης εναντίον της πανδημίας. Και όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg ο δρόμος του δανεισμού είναι ακόμη μακρύς.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά δανείστηκαν πέρυσι 24 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσουν τον οικονομικό βάρος της πανδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι

στα 281 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2020, ή περισσότερο από το 355% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

«Πολίτες, επιχειρήσεις και κράτη θα έχουν περιορισμένες επιλογές και το 2021», σημειώνουν οι οικονομολόγοι και εκτιμούν πως ο δανεισμός θα συνεχιστεί.

Αν και η διαδικασία εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι σε εξέλιξη, η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να οδηγήσει τα επίπεδα δανεισμού, σε πολλές χώρες και τομείς να «τρέξουν» πολύ πάνω από τα προ Covid-19 επίπεδα.

Τα κράτη με σημαντικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους αναμένεται να αυξήσουν το χρέος κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις δυσκολεύουν τον περιορισμό των δαπανών, ωθώντας το χρέος αυτής της ομάδας κρατών να ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, εκτιμά το IIF.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες σήμερα είναι να βρεθεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική εξόδου από αυτά τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

Τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναδυόμενες αγορές θα κληθούν να αναζητήσουν την τέλεια ισορροπία. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές για το «μάζεμα» των μέτρων οικονομικής στήριξης, κάτι τέτοιο πολύ σύντομα θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και πτώχευσης.

Απ’ την άλλη, η παρατεταμένη στάση αναμονής θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια δημόσια χρέη.

Αν και τα spreads των κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο ναδίρ, οι παγκόσμιες αγορές χρέους έχουν αρχίσει το «ξεπούλημα», αυξάνοντας τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.

Τα ομόλογα πολυετούς διάρκειας των ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό έτους την τελευταία εβδομάδα.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ «εκτοξεύθηκε» στη χώρα μας αλλά όχι μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τον δανεισμό.

Στις αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο λόγο χρέους προς ΑΕΠ πέρυσι, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε ακόμη:

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ – 11 υποψήφιοι για το 49% της εταιρείας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε ποιες περιοχές δόθηκε η πιο μεγάλη στήριξη (πίνακας)

Διακοπές ρεύματος: Τα κλαδιά σας μέσα

Keywords
Τυχαία Θέματα