Πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο η Ελλάδα - Ανοιχτή η προληπτική γραμμή στήριξης

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ένα βασικό ορόσημο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα συζητήσεων στην Αθήνα το Σάββατο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος,

κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι κατέληξαν σε μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η αποκαλούμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που ανοίγει το δρόμο για συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο μείωσης του υπέρογκου χρέους της χώρας των 320 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επιτρέπει επίσης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν στο σχεδιασμό ενός πλαισίου για την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα και να καθορίσει τι είδους νέες υποχρεώσεις θα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Τσακάλοτος είπε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση της Ευρωομάδας στις 21 Ιουνίου.

"Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατόν εκ των προτέρων", σύμφωνα με δήλωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. "Για το σκοπό αυτό, οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες".

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν για την παράταση των περιόδων αποπληρωμής του δανείου, αν και παραμένουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών σχετικά με τα ποια από τα δάνεια διάσωσης θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν. Επίσης, διαφέρουν ως προς το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού που θα έπρεπε να διατηρήσει η Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο η αυτόματη ελάφρυνση του χρέους θα ήταν υπό τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό, ο οποίος τη συνδέει με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, υπήρξε συζήτηση μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με το εάν η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα συνοδευόταν από προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ενώ η κυβέρνηση της Αθήνας έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτήν την επιλογή, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ δήλωσαν ότι παρέχει ισχυρή υποστήριξη που θα χρειαστεί η χώρα στη μετα μνημονιακή εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα