Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο μετά την τρίτη δόση; Τι αναμένεται να ισχύσει (Vid)

Προϋπόθεση για να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί εμφανίζεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή των συμπερασμάτων των εμπειρογνωμόνων για το πότε εξασθενεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια προκειμένου να εξετάσει και το ζήτημα της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά

δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επεσήμανε εξάλλου χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το θέμα της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες. Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα