Πιτσιόρλας: Το τελευταίο κομμάτι του προγράμματος θα είναι και το πιο δύσκολο

Της Στεφανίας Σούκη

Συναινετικό πλαίσιο και πολιτική γενναιότητα ώστε «να ξεπερασθούν όλα τα εμπόδια και να βάλουμε τις βάσεις για το μοντέλο μιας διαφορετικής οικονομίας για το οποίο στα λόγια όλοι συμφωνούμε», ζήτησε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Είμαστε σε μία στιγμή όπου πραγματικά μπορούμε να βάλουμε όλοι στόχο το καλοκαίρι να βγούμε από το πρόγραμμα

αλλά με μία διαφορετική δομή στην οικονομία. Αν όλοι δηλώνουμε φιλοεπεηνδυτικοί και φιλοαναπτυξιακοί τότε έχουμε μία μοναδική πολιτική συγκυρία, η οποία μπορεί να επιτρέψει να επιλυθούν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυβερνούσαν τη χώρα επι δεκαετίες με ένα μοντέλο που τελικά κατέρρευσε. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, γεγονός το οποίο απαιτεί πολιτική γενναιότητα όλων μας. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι η επιτομή του προβλήματος. Απαιτεί τόλμη κι έχει πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Η αντιπολίτευση δεν έχει πολιτικό κόστος, ωστόσο θα πρέπει να μην αντιμετωπίζει με λαϊκισμό το θέμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Ο ίδιος ανέφερε και στον γεωπολιτικό παράγοντα ως πρώτης προτεραιότητας: «Η αναπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από παράγοντες οικονομικής πολιτικής, σφραγίζεται σε κάθε περίοδο από γεωπολιτικούς όρους. Θα πρέπει συνολικά να έχουμε κοινή στρατηγική και ψύχραιμη πολιτική για μεγάλα θέματα γεωπολιτικής, όπως για παράδειγμα να επιλύσουμε τα ζητήματα με τη γειτονική μας FYROM, να διαμορφώσουμε συνθήκες συνεχούς διαλόγους και φιλίας με την Τουρκία, να κάνουμε σωστή αξιολόγηση των δυνάμεων που συγκρούονται στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή μας. Μία βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα έχει μία γεωγραφική θέση με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και κινδύνους».

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος πρέπει να συνοδεύεται από μία ισχυρή προσπάθεια για την αναμόρφωση της οικονομίας, ώστε αυτή να ανταγωνιστική, ειδικά βγαίνοντας από το πρόγραμμα. «Ως κυβέρνηση έχουμε συνείδηση των δύσκολων προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης. Οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένοι στο να μην παρασυρθούμε εύκολα σε ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας. Εχουμε μπροστά δύσκολο δρόμο για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, μία προσπάθεια πολύ σημαντική και νομίζω ότι αυτό το τελευταίο κομμάτι θα είναι και το πιο δύσκολο γιατί αγγίζουμε θέματα σε σχέση με βαθιές και ριζωμένες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα». Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα ως προς το τελευταίο, το θέμα της ΔΕΗ, το «οποίο είναι ένα ταμπού για όλο το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία. Αγγίζοντας το συγκεκριμένο θέμα προκαλούμε πολύ ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις και η επιτυχής διαχείρισή του θα είναι μία δοκιμασία αλλά ταυτόχρονα και μία ένδειξη για το αν μπορούμε να επιλύσουμε τα διάφορα ζητήματα».

Ως τομείς που μπορούν να αποτελέσουν τους άξονες για την ανάπτυξη της χώρας, έχοντας ήδη δείξει θετικά δείγματα, σε αντίθεση με την άλλη εικόνα της κρίσης με τις εταιρείες που κλείνουν ο ίδιος ανέφερε τις μεταφορές, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια αλλά και τη βιομηχανία.

«Υπάρχουν μέσα στην κρίση και εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξωστρέφεια, που αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό τους και αλλάζουν την αντίληψή τους για τον τρόπο παραγωγής. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία πολύ σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταφορών, όπου έχει ήδη πυροδοτηθεί ένας θετικός κύκλος στον επενδυτικό τομέα, με το λιμάνι του Πειραιά που διεκδικεί να βρίσκεται μέσα στα επόμενα χρόνια στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, τροφοδοτώντας και άλλους τομείς όπως τα logistics, τις υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου. Συνολικά λοιπόν, αν συμπεριληφθεί και το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς μεταφορών.

Επιπλέον, η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες και στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούμε επίσης να έχουμε ρυθμούς αναπτυξιακούς, με διεθνείς συμμαχίες, επενδύσεις σε υποθαλάσσιες διασυνδέσεις κ.τ.λ.. Εχουμε επίσης σημαντικά, θετικά δείγματα στους τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας και τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα προγράμματα που υποβάλλονται για νέες επενδύσεις.
Το τελευταίο διάστημα έχω δεχθεί επενδυτές που θέλουν να εγκαταστήσουν μονάδες βιομηχανικές στην Ελλάδα- αναφέρω ενδεικτικά έναν επενδυτή που θέλει να εγκαταστήσει μία υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επίσης ότι και στον τομέα της υγείας γίνονται σημαντικές αλλαγές με εμπλοκή σημαντικών διεθνών παικτών, στις νέες τεχνολογίες τα πράγματα είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά και τέλος στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής που κάποτε προσέγγιζε σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ και τα τελευταία χρόνια ήταν στο μηδέν. «Βρισκόμαστε κοντά στην επαναλειτουργία όλων των ναυπηγείων στη χώρα και έχουμε δείγματα ότι θα έρθουν και πάλι καράβια στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα