Πληθωρισμός και ενεργειακή απειλή

Αύριο και μεθαύριο, 21-22 Οκτωβρίου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Αναμένεται πως θα αξιολογήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

Οι πληροφορίες θέλουν τις όποιες παρεμβάσεις αποφασισθούν, να τοποθετούνται για τον Δεκέμβριο.

Αν και ο πληθωρισμός όπως και οι υψηλές τιμές ενέργειας παραμένουν βασικές εστίες αβεβαιότητας για την οικονομία, οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να ανησυχούν

ιδιαίτερα. Στο τελευταίο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το θέμα και τις συνέπειες που έχει για τον πορεία του πληθωρισμού κι όλοι συμφώνησαν με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ότι δηλαδή σημαντικό μέρος αυτής της πίεσης είναι προσωρινό και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί τον επόμενο χρόνο. Προσέθεσαν όμως ότι πρέπει να δουν τις συνέπειες για τα νοικοκυριά.

Η Ευρωζώνη είχε πληθωρισμό 3,4% τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εκτιμήσεις που ασπάζεται η ΕΕ προβλέπουν αύξηση τους επόμενους μήνες και μείωση το 2022. Θεωρούν ότι στο φυσικό αέριο οι τιμές βγήκαν εκτός ελέγχου λόγο έκτακτων συνθηκών, αλλά ωστόσο οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις μπορούν εύκολα να ανατραπούν, καθώς εξαρτώνται από τις οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Επιπλέον, οι αναλυτές δεν δείχνουν να συμμερίζονται την ψυχραιμία των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Πριν λίγες ημέρες η Citigroup υποστήριξε πως οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ίσως αυξηθούν έως και 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η S&P Global Platts εκτίμησε ότι το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες και η ενεργειακή φτώχεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη.

Και οι προβλέψεις των αναλυτών αφορούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν μικρότερο βαθμό ενεργειακής εξάρτησης από την ελληνική. Χθες η τιμή χονδρικής ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κατέγραψε ρεκόρ καθώς διαμορφώθηκε στα 253,33 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά, αλλά κάτω από το ελληνικό ρεκόρ, κινούνται η Ιταλία και η Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα. Εκατό ευρώ χαμηλότερα, στα 153,46 ευρώ κινείται η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης ανόδου της τιμής ρεύματος στη χώρα μας είναι ότι, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέγιστη τιμή έφτασε τα 344 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όσο δεν θα ανοίγει τους διάδρομους φυσικού αερίου η Ρωσία και όσο η ζήτηση θα αυξάνεται λόγω της χειμερινής περιόδου.

Μήπως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις ενός ενεργειακού σοκ; Μήπως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη και υπάρχει εφησυχασμός λόγω της εκτίμησης ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή;

Keywords
Τυχαία Θέματα