Πληθωρισμός: Ρεκόρ δεκαετίας για τη… Γερμανία – Πού οφείλεται

Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο.

Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF o πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, Μίχαελ Χίτερ, εκτιμά ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο και οφείλεται στις επιπτώσεις

της πανδημίας.

“Ποτέ στο παρελθόν, αν εξαιρέσουμε τις περιόδους πολέμου, δεν είχαμε πλήρη διακοπή της παραγωγής, διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και κλείσιμο των συνόρων. Η οικονομία δεν μπορεί τώρα να επανέλθει από τη μια μέρα στην άλλη σαν να μη συνέβη τίποτα. Δεν είναι σαν να γυρίζεις διακόπτη. Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό που ζούμε τώρα είναι οι επιδράσεις σε μια οικονομία που κατέβασε ρολά και τώρα ξανανοίγει”.

«Οι τιμές θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα»

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε τόσο στη Γερμανία, όσο και διεθνώς ότι ανεβαίνουν οι τιμές για ξυλεία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα με αποτέλεσμα να ωθείται προς τα πάνω ο πληθωρισμός.

Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, πάντως, είναι καθησυχαστικός:

“Στο επόμενο διάστημα θα δούμε τις τιμές να επανέρχονται πάνω-κάτω σε κανονικά επίπεδα, αφού αργά αλλά σταθερά αποκαθίστανται οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Ας μη ξεχνάμε ότι οι τιμές αντιδρούν στην ουσία στο σύστημα πληροφόρησης της οικονομίας της αγοράς, το οποίο διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί. Έτσι, η παραγωγή προσαρμόζεται στις νέες τιμές ή διαφορετικά αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η ζήτηση για μέταλλο από προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αυξηθεί και δεν αρκούν οι υπάρχουσες εφοδιαστικές αλυσίδες για να την καλύψουν. Εκεί θα γίνουν αναγκαστικά οι αναγκαίες προσαρμογές”, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα

Αποκλειστικό newmoney: Για νέα έξοδο με 10ετές ομόλογο ετοιμάζεται η χώρα 

Στην έκδοση ομολόγου Tier I προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς – Στόχος η άντληση 400 εκατ. ευρώ    

Aποζημιώσεις Μαΐου: 202.431 δικαιούχοι πήραν «πράσινο φως»

Keywords
Τυχαία Θέματα