Πληθωρισμός: Σε ιστορικό υψηλό 5,1% στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σε νέα εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, οδήγησε η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5% και έφθασε το 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό και ανήλθε στο 5,1% έναντι 5% τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση. Ενδεικτικά, η Wall Street Journal είχε προβλέψει ετήσιο πληθωρισμό ευρωζώνης 4,3%.

Ο βασικός παράγοντας για την εικόνα του πληθωρισμού υπήρξε η άνοδος στις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 28,6% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης  25,9% τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω από το 5%, για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως επισήμανε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,   ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του έτους.   Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 1%.

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση Δεκέμβριο του 2021.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή – που εξαιρεί τα αγαθά με πιο ευμετάβλητες τιμές όπως τρόφιμα και ενέργεια – αυξήθηκε 2,3%, έναντι αύξηση 2,6% τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, αλλά κοντά στο 2% τουλάχιστον ως τα τέλη του έτους, ενώ περιμένουν μια ελάφρυνση των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά λόγω της μείωσης των εφοδιαστικών προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Σε περισσότερες δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ – Η εξειδίκευση από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Τιμές καυσίμων: Σπάει το φράγμα των 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη – Οι περιοχές με τις πιο χαμηλές και τις πιο υψηλές τιμές (vid)

Βελτιώσεις στον νέο Αναπτυξιακό για μεγαλύτερη στήριξη της Θράκης 

Keywords
Τυχαία Θέματα