Ποδαρικό με -10% έκανε η Apple

Το «σάπιο μήλο» που θα χαλάσει την παρτίδα; - Χάος στα χρηματιστήρια μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για τα iPhone - 660 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -3% ο Nasdaq - Απροσδόκητη βουτιά μεταποίησης σε Κίνα και ΗΠΑ, πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία - Σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Το 2019 δεν εισήλθε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Για την ακρίβεια, όλα

έδειχναν και δυστυχώς εξακολουθούν να δείχνουν το αντίθετο. Και η Apple φρόντισε να το κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται.

Το year-end ράλι του τελευταίου 5ημερου ξεφούσκωσε, για να το διαδεχθεί ένα νέο sell-off από αυτά που μας... συνήθισε ο περασμένος Δεκέμβριος.

Μετά το sell-off στις ευρωαγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά σε bear market, η Wall Street έκλεισε με βαριές απώλέιες 2,83% για τον Dow Jones στις 22.685 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 2,5% στις 2.446 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 3% χαμηλότερα στο επίπεδο των 6.463 μονάδων.

Μήλο της... Έριδος η Apple, που κατρακύλησε σε χαμηλό 15μηνου, και συνολική πλέον πτώση σχεδόν 40% από τα ιστορικά υψηλά της. Αναλυτικότερα τι συνέβη στον τεχνολογικό κολοσσό εδώ.

Η Apple «δάγκωσε» τα όνειρα των αισιόδοξων

Παρά τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας (και ειδικότερα το χειρότερο Δεκέμβριο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931), υπήρχε σε κάποιο βαθμό αισιοδοξία, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τα αμερικανικά μακροοικονομικά, τα θεμελιώδη των επιχειρήσεων, τα εταιρικά αποτελέσματα έδειχναν ισχυρά.

Επομένως τι συνέβη;

Αυτό που συνέβη ήταν πως ήρθε η Apple με ένα -10% και... προσγείωσε και τους πιο αισιόδοξους. Η εταιρεία περιέκοψε δραστικά τις προβλέψεις της για τα έσοδα τριμήνου 2019 από iPhones (τη ναυαρχίδα του τεχνολογικού κολοσσού) και μαζί τους τα... όνειρα για ανάκαμψη από μια μακροχρόνια bear market που από ότι φαίνεται δε γλιτώνει η Wall Street.

Ήδη οι μισές μετοχές του πλανήτη βρίσκονται σε bear market, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50, αλλά και πριν λίγο καιρό ο Nasdaq. Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 πέρασε... ξυστά από το όριο του bear (δηλαδή 20% πτώση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά), προτού ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες του 2018.

Στο διάγραμμα (Dow Jones) φαίνεται η ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών που έσβησε απότομα μετά τη βουτιά της Apple

Ένα μίνι-ράλι που αποδείχθηκε πλασματικό και εύθραστο. Η πτώση της Apple ευθύνεται γι αυτό, για αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης στις αμερικανικές και όχι μόνο μετοχές, που είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ.

Διότι η Apple δεν αποτελεί απλώς το «καμάρι» του Nasdaq. Είναι το σύμβολο της «βαριάς βιομηχανίας» των ΗΠΑ, της τεχνολογίας της δηλαδή. Ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έφτασε το 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση νωρίτερα τον Αύγουστο. Σήμερα κατέρρευσε στα 680 δισ., προκαλώντας τριγμούς στην αμερικανική οικονομία, η οποία ταλανίστηκε και από την απροσδόκητη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Αλλά και ο δείκτης μεταποίησης της Κίνας βούλιαξε την Πέμπτη, προσθέτοντας περισσότερο βάρος σε αυτό το βουνό από προβλήματα και ανησυχίες που μαστίζουν τις αγορές, όπως ο εμπορικός πόλεμος, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed και η κόντρα με τον Τραμπ, το κυβερνητικό shutdown του Τραμπ και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης με Δημοκρατικούς για το Τείχος, ο Τραμπ γενικότερα (για μια μερίδα επενδυτών), η πρόσφατη αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Οι εκτιμήσεις μακροοικονομικών διαψεύδονται διαρκώς, και όλα δείχνουν πως το 2019 δεν έχει καμία δυνατότητα να διαφέρει από το 2018, τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του.

Ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, λόγω των δασμών που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Κίνα.

Την ίδια ώρα το «έξυπνο» χρήμα τοποθετείται ήδη από καιρό στα ασφαλή καταφύγια, όπως 10ετή αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα, χρυσό, ασήμι και παλλάδιο, καθώς και γιεν. Αναλυτικότερα εδώ.

Αν μη τι άλλο, εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας, μεταβλητότητας και νευρικότητας στις διεθνείς αγορές και υπό το φόβο παγκόσμιας ύφεσης, οι επιλογές για τοποθετήσεις σε μετοχές περιορίζονται.

Πίσω στα ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώ η Boeing σημείωσε πτώση 4%.

Η βουτιά της Apple παρέσυρε τον S&P αλλά και τις ευρωαγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Η βουτιά της Apple δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης Stoxx 600 Technologies βούτηξε κατά 4,2% υπό την πίεση του τεχνολογικού κολοσσού που παρέσυρε και τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Το sell-off γενικεύτηκε στα ταμπλό, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί σχεδόν 1% κάτω από τις 334 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά σε bear market με -1,29% στις 2.954,66 μονάδες.

Οι short πωλητές δε... δυσκολεύτηκαν να πατήσουν το «κουμπί» και στις υπόλοιπες μετοχές με αφορμή το -10% της Apple, αφού έτσι κι αλλιώς το 2019 δε μπήκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς πληθαίνουν τα αρνητικά σινιάλα για μια ενδεχόμενη μακροχρόνια bear market ή και γενικευμένη παγκόσμια ύφεση.

Τα διεθνή μακροοικονομικά είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά, ειδικά σε Ευρώπη και Κίνα, η οποία σήμερα εμφάνισε πτώση στη μεταποίηση, όπως και οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Apple άσκησε πιέσεις στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές, με την αυστριακή AMS να «βουλιάζει» κατά 23,2% και την ελβετική STMicroelectronics να σημειώνει πτώση άνω του 11%, ενώ ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,2%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,55% κι έκλεισε στις 10.416,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,62% στις 6.692,66 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 4.611,48 μονάδες.

Στις 18.218,40 μονάδες με πτώση 0,61% έκλεισε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, την ώρα που ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανή παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τη διάσωση της Banca Carige.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων (FITD), σε περίπτωση αναγκαστικής εκκαθάρισης το Ταμείο θα πρέπει να εγγυηθεί καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη χθες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ορίσει τρεις προσωρινούς διαχειριστές στην ιταλική τράπεζα, σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση της Banca Carige, μετά την αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, η Unicredit αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη εξαγορά της Banca Carige.

Η μετοχή της Unicredit υποχώρησε κατά 1,4%, της Banco Bpm σημείωσε πτώση 1,5%, ενώ της UBI Banca κατέγραψε απώλειες 1,2%.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 2,89%, από 2,69% στο χθεσινό κλείσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα