Ποδόσφαιρο: Εκεί όπου οι καπιταλιστές γίνονται σοσιαλιστές και το αντίστροφο

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ Μέκκα του καπιταλισμού, την ώρα που η Ευρώπη διατηρεί ακόμα στοιχεία από τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση του προηγούμενου αιώνα. Μία ανάλυση του Bloomberg για το ποδόσφαιρο, με αφορμή το Super Bowl, επιχειρεί να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για το ποδόσφαιρο και τα οικονομικά του.

Αν οι Σινσινάτι

Μπένγκαλς καταφέρουν να κερδίσουν τους Λος Άντζελες Ραμς στον τελικό του Super Bowl την Κυριακή, θα γίνουν η 14η διαφορετική ομάδα στον 21ο αιώνα που θα σηκώσει το τρόπαιο στο πιο εμπορικό αθλητικό προϊόν του πλανήτη.

Crash test Ευρώπης – ΗΠΑ

Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το παραπάνω στατιστικό στοιχείο θα μπορούσε να προκαλέσει τη ζήλια των φίλων του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, όπου τα κορυφαία πρωταθλήματα κυριαρχούνται ολοένα και περισσότερο από ελάχιστους και εξαιρετικά πλούσιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Για ορισμένες μάλιστα χώρες οι σύλλογοι αυτοί μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Μπάγερν Μονάχου μόνο έχει κερδίσει εννέα σερί πρωταθλήματα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κατακτήσει το 10ο αυτή τη σεζόν.

Οι διαφορές ανάμεσα στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι λίγο πολύ γνωστές, καθώς στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά αθλήματα. Υπάρχουν όμως και οικονομικές διαφορές.

Η διαφορά μπορεί να φανεί ξεκάθαρα στα οικονομικά σχέδια για το ποδόσφαιρο σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού, σχέδια τα οποία είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κάποιος. Σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό πρακτορείο, το National Football League έχει δημιουργηθεί για να βραβεύει την ισότητα μεταξύ των ομάδων. Υπάρχουν ορισμένα σοσιαλιστικά στοιχεία στη δομή του. Από την άλλη πλευρά, τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, οργανώνονται γύρω από τον σκληρό ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς.

Τα ελαττώματα σε αυτά τα συστήματα εξηγούν ορισμένες από τις πρόσφατες αναταραχές και στα δύο αθλήματα.

Εν όψει του Super Bowl, το NFL βυθίζεται σε ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων. Ο πρώην προπονητής των Μαϊάμι Ντόλφινς, Μπράιαν Φλόρες, είπε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Στίβεν Ρος, προσφέρθηκε να του δώσει 100.000 δολάρια για κάθε παιχνίδι που έχανε η ομάδα πριν από μερικές σεζόν. Ο Ρος αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό. Οι ιθύνοντες του NFL δηλώνουν ότι θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Εάν οι ομάδες των ΗΠΑ έχουν μερικές φορές κίνητρο για να χάσουν, αυτό οφείλεται στο ότι η εξισορρόπηση προς τα πάνω των οικονομικών ευημερίας του NFL διασφαλίζει ότι οι χειρότερες ομάδες δεν μένουν στο περιθώριο. Μπορούν να επιλέξουν τους καλύτερους παίκτες από το ντραφτ της επόμενης σεζόν.

Αυτός είναι ένας λόγος που οι Μπένγκαλς, οι οποίοι είχαν πολύ κακή επίδοση τις δύο προηγούμενες σεζόν, κατάφεραν να γίνουν οι μεγάλοι διεκδικητές του τροπαίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο νεαρός αστέρας τους, ο πασαδόρος Τζο Μπάροου, όπως αποδεικνύεται, είναι ο παίκτης που κοίταζε ο Ρος τη στιγμή που ο Φλόρες ισχυρίζεται ότι του πρόσφερε χρήματα για να χάσει παιχνίδια.

«Ταβάνι» στις αποδοχές

Επίσης, για όλους τους παίχτες στο NFL υπάρχει το ίδιο ανώτατο όριο αποδοχών. Με άλλα λόγια ως προς τις αποδοχές των παικτών δεν υπάρχει το τεράστιο οικονομικό χάσμα που χωρίζει, για παράδειγμα, την πρωτοπόρο της αγγλικής Premier League, Μάντσεστερ Σίτι — της οποίας οι ιδιοκτήτες προέρχονται από ένα από τα πλουσιότερα πετρελαϊκά κράτη του κόσμου — και την Μπέρνλι που βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Πάνω από όλα, δεν υφίσταται υποβιβασμός. Μόλις μία ομάδα εισέλθει στο NFL, παραμένει στο NFL. Έτσι, οι και οι Ουάσινγκτον Κομάντερς και οι Νιου Γιορκ Τζάιαντς θα συνεχίσουν να παίζουν μεταξύ τους δύο φορές κάθε σεζόν, χρόνο με τον χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσο κακοί μπορεί να είναι.

Αμερικανικό Όνειρο ή απλώς μία ψευδαίσθηση

Αντίθετα, στο υπερκαπιταλιστικό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι ομάδες που τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης κατεβαίνουν κατηγορία, για να αντικατασταθούν από αυτές που αναβαθμίζονται.

Θεωρητικά, αυτό το σύστημα σημαίνει ότι ένας μικρός σύλλογος – και υπάρχουν εκατοντάδες – μπορεί να ανέβει κατηγορία και να προκαλέσει τις πλούσιες ομάδες. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν με την αγγλική Λέστερ Σίτι, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και το 2016 πήρε το αγγλικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για μία μορφή αξιοκρατίας που θυμίζει το Αμερικανικό Όνειρο.

Αλλά οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων (μερικοί από τους οποίους είναι Αμερικάνοι μαθημένοι εμποτισμένοι με τις αρχές του Αμερικανικού ποδοσφαίρου) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με πώς λειτουργούν τα πράγματα. Γι’ αυτό, πέρυσι, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια νέα ευρωπαϊκή Super League – ένα project 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε από την JPMorgan Chase & Co.

Εάν το εν λόγω σχέδιο προχωρούσε, θα σήμαινε τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος αμερικανικού τύπου, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι μεταξύ τους κάθε χρόνο μπροστά σε μεγάλο και τηλεοπτικό κοινό που θα τους έφερνε τεράστια κέρδη. Δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος για τους μικρότερους συλλόγους να ανέβουν την κλίμακα της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας, δίνοντας τέλος σε παραμυθένιες ιστορίες που ήθελαν μικρά ψάρια όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ της Αγγλίας να γίνονται πρωταθλητές Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά προς το παρόν τα mega-clubs αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο έπειτα από τεράστιες αντιδράσεις, αποδεικνύοντας ότι οι οπαδοί τείνουν να προτιμούν να διατηρούν τα πράγματα όπως είναι.

Διαβάστε ακόμα:

Τα οφέλη από τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Το Ιδρυμα Νιάρχος δίνει $400 εκατ. για κατασκευή τριών νοσοκομείων – Ποιοι διεκδικούν τα έργα

Eυρώ: Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα – Ποιες προσωπικότητες θέλει να απεικονίζουν η Λαγκάρντ

Keywords
Τυχαία Θέματα