Ποια είναι η καλύτερη χώρα για εξ αποστάσεως εργασία – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας NordLayer. Το προηγούμενο έτος, η εταιρεία δημιούργησε τον Παγκόσμιο Δείκτη Εξ Αποστάσεως Εργασίας (GRWI), ο οποίος αξιολογεί τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία με βάση τέσσερα διαφορετικά κριτήρια: ασφάλεια στον
Φέτος, η NordLayer αξιολόγησε 108 χώρες σε σχέση με τις 66 χώρες που είχε αξιολογήσει πέρυσι.
Ακολουθούν οι 10 καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα:
ΔανίαΟλλανδίαΓερμανίαΙσπανίαΣουηδίαΠορτογαλίαΕσθονίαΛιθουανίαΙρλανδίαΣλοβακίαΗ πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη εδώ: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/
Η σύνθεση του δείκτη έγινε με αξιολόγηση και σύγκριση των χωρών, χρησιμοποιώντας τέσσερις άξονες δεικτών. Κάθε άξονας περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά (υποάξονες) που βοηθούν στην αξιολόγηση της γενικής ελκυστικότητας στο πλαίσιο της απομακρυσμένης εργασίας:
Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο — υποδομές, ανταπόκριση και νομικά μέτρα.Οικονομική ασφάλεια — τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής και υγειονομική περίθαλψη.Ψηφιακές και υλικές υποδομές — ποιότητα διαδικτύου και οικονομική προσιτότητα, ηλεκτρονικές υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και φυσικές υποδομές.Κοινωνική ασφάλεια — προσωπικά δικαιώματα, συμπερίληψη και ασφάλεια.Που κατατάσσεται η Ελλάδα;
Τα νομικά μέτρα (1η), η ικανότητα απόκρισης (3η) και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η) καθιστούν την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό για τηλεργασία. Ενώ το ελαφρώς υψηλό κόστος ζωής (70η) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά την τουριστική ελκυστικότητα (8η) και την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (16η).
Στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο, έως ότου να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εργασία, γεγονός που αποδεικνύεται από την 52η θέση που καταλαμβάνει στον παγκόσμιο δείκτη. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα του διαδικτύου, καθώς βρίσκεται στην 52η θέση με βάση τον παγκόσμιο δείκτη.
Πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή;
Σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη (32η) μετά τη Μάλτα (30η) όσον αφορά γενικότερα την ποιότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Κατατάσσεται υψηλότερα από την Κύπρο (35η), τη Ρουμανία (38η) και τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην 42η θέση.
Η Μάλτα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση χάρη στις προηγμένες φυσικές υποδομές της (8η). Διαθέτει πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους ψηφιακούς νομάδες λόγω της επάρκειας στην αγγλική γλώσσα (1η).
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της τουριστικής ελκυστικότητας (8η έναντι 10η). Η Μάλτα κατατάσσεται, επίσης, πολύ χαμηλότερα όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η έναντι 42η) και την ικανότητα απόκρισης (3η έναντι 20η), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι πέντε χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ρουμανία και Βουλγαρία) κατέλαβαν υψηλή θέση ως προς την τουριστική ελκυστικότητα. Ωστόσο, η Ρουμανία αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες, που αναζητούν φθηνότερους προορισμούς εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς έχει το χαμηλότερο κόστος ζωής στην περιοχή (39η).
Σχετικά με τον δείκτη ασφαλείας, η Ρουμανία προηγείται (21η), ακολουθούμενη από την Κύπρο (25η) και τη Βουλγαρία (35η), ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα βρίσκονται στην 41η και 61η θέση αντίστοιχα.
Καλές συνήθειες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
«Αν και σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας οι υπάλληλοι επέστρεψαν πρόσφατα στο γραφείο ή ακολουθείται ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλώς μια τάση — είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας ενδυναμώνει τις ομάδες μας, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς», προσθέτει ο Donatas Tamelis, διευθύνων σύμβουλος της NordLayer.
Για τους εργαζομένους που εξετάζουν το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, ο κ. Tamelis προτείνει μερικές καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας:
Χρησιμοποιείτε πάντα ένα αξιόπιστο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Το VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα από τα αδιάκριτα βλέμματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi.Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές σας, συμπεριλαμβανομένων των smartphone, tablet και φορητών υπολογιστών, έχουν εγκατεστημένες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας που συμβάλλουν στην προστασία από γνωστά τρωτά σημεία.Να είστε προσεκτικοί με δημόσια Wi-Fi και να αποφεύγετε την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως online banking ή την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, εκτός κι εάν χρησιμοποιείτε VPN. Οι χάκερ μπορούν εύκολα να υποκλέψουν δεδομένα σε μη ασφαλή δίκτυα.Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όποτε είναι δυνατό, για λογαριασμούς email, προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε ενώ ταξιδεύετε. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας, απαιτώντας μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης κατά τη σύνδεση.Χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας και αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλές πλατφόρμες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όπως το NordPass, για την ασφαλή αποθήκευση αλλά και τη δημιουργία σύνθετων κωδικών πρόσβασης.«Στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν αποτελεί απλώς επιλογή. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των δεδομένων μας και του οργανισμού μας από τις διαρκώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Η εξ αποστάσεως εργασία δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μας εκθέτει σε πιθανούς κινδύνους ασφάλειας. Η επαγρύπνηση στον κυβερνοχώρο είναι η πρώτη μας γραμμή άμυνας» λέει ο κ. Tamelis από τη NordLayer.
Μεθοδολογία: Ο Παγκόσμιος Δείκτης Εξ Αποστάσεως Εργασίας από τη NordLayer διαμορφώθηκε με βάση τέσσερις άξονες που εστιάζουν στην κυβερνοασφάλεια, τις οικονομικές συνθήκες, τις ψηφιακές και υλικές υποδομές αλλά και την κοινωνική ασφάλεια της εκάστοτε χώρας. Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη μεθοδολογία: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/2023/methodology/
Διαβάστε ακόμη
Το ελαιόλαδο «καίει» πίτσα και παέγια – «Άλμα» 67% της τιμής του στην Ισπανία (γραφήματα)
Société Générale: H S&P θα δώσει το investment grade στην Ελλάδα σήμερα (γράφημα)
Μητσοτάκης: H Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ανανεωμένο κατάστημα Mat Fashion στο Athens Metro Mall
- Νέο ημερολόγιο «More Than Us» από τη Lavazza
- Φορτίση ηλεκτρικών οχημάτων: ΦΠΑ 6%
- Μαντάς: Επιπλέον ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας
- Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας
- Μπάιντεν: Πρόθεση να «αφανίσουν» τις δημοκρατίες Χαμάς και Πούτιν
- Πτώση 11,1% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο
- Ποια είναι η καλύτερη χώρα για εξ αποστάσεως εργασία – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)
- Αποχωρεί την 4η Νοεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς
- Alpha Bank: Ολοκλήρωση πώλησης χαρτοφυλακίου στην Hoist Finance AB ύψους 1,5 δισ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ποια είναι η καλύτερη χώρα για εξ αποστάσεως εργασία – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)
- Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για το Project Cell
- Πόλεμος στο Ισραήλ: «Παλεύουμε για την ύπαρξή μας» λένε οι IDF – Πώς προετοιμάζουν για την εισβολή στη Γάζα (vids)
- Βουλιαγμένη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 22/10
- Enterprise Greece: Σημαντικά περιθώρια επενδυτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην τουριστική αγορά (pics)
- ΟΠΑΠ: Στη Morgan Stanley η εκτέλεση του εγκεκριμένου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
- Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα χορηγείται σύνταξη με αναπηρία 50%
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε έδαφος στη σκιά του αρνητικού κλίματος στις αγορές
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για δήλωση POS στο μητρώο από τις επιχειρήσεις
- ChatGPT: Πόσο ασφαλές είναι για τις επιχειρήσεις – Οι 4 απειλές για το απόρρητο
- Τελευταία Νέα New Money
- Ποια είναι η καλύτερη χώρα για εξ αποστάσεως εργασία – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)
- ΟΠΑΠ: Στη Morgan Stanley η εκτέλεση του εγκεκριμένου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
- Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για το Project Cell
- Φορολογική ενημερότητα: Με ένα «κλικ» και για φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές
- Προσφυγή της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού
- Κίνα: Επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές γραφίτη – Αντίποινα στις ΗΠΑ
- ChatGPT: Πόσο ασφαλές είναι για τις επιχειρήσεις – Οι 4 απειλές για το απόρρητο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε έδαφος στη σκιά του αρνητικού κλίματος στις αγορές
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς
- REDS: Εως τις 15/12 αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης του Smart Park
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αποχωρεί την 4η Νοεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς
- ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας για τις οικοσκευές
- Νιώστε δυνατά τον ρυθμό του πάρτι με το νέο LG XBOOM RNC5
- Ορυκτά: Η Κίνα χτίζει την αυτοκρατορία της στον πυθμένα των ωκεανών
- Εγκύκλιος για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο-Οι προϋποθέσεις
- Οι προσδοκίες για ETF «απογειώνουν» τα κρυπτονομίσματα-Στα $30.000 το Bitcoin
- Ο ΟΠΑΠ προσφεύγει κατά της απόφασης της Επ. Ανταγωνισμού
- Κρατικός Αερολιμένας Χίου: Καμία αλλαγή στο Master Plan-Εντατικοποίηση διεργασιών
- ΕΚΤ: Εξετάζει αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεμάτων των τραπεζών
- Στη δίνη των ομολόγων και του Μεσανατολικού η Wall Street