Ποιες χώρες προτιμούν τα ταλέντα σε όλο τον κόσμο

Η Ελβετία διεκδίκησε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση σε μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια και την προσέλκυση ταλέντων, στη λίστα με τα τοπ 10 που περιλαμβάνει τον Καναδά, αλλά όχι τις Η.Π.Α., και κανένα ασιατικό έθνος.

Η χώρα διατήρησε τον τίτλο της για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκθεση παγκόσμιας κατάταξης ταλέντων που δημοσιεύθηκε από την IMD Business School, αποτέλεσμα της έντονης έμφασης της στην κατάρτιση

δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση. Η Δανία και η Νορβηγία ήταν η δεύτερη και η τρίτη αντίστοιχα στην έρευνα, στην οποία κυριάρχησαν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ οι Η.Π.Α. δεν έφτασαν στο τοπ 10, αναρριχήθηκαν κατά τέσσερις θέσεις, στην 12η θέση. Η Βρετανία έπεσε δύο θέσεις στο 23. Ο Καναδάς ήταν η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα που εντάχθηκε στις 10 κορυφαίες.

"Οι οικονομίες που κατατάσσονται στις κορυφαίες 10 της λίστας γενικά έχουν υψηλά επίπεδα επενδύσεων στη δημόσια εκπαίδευση και υψηλή ποιότητα ζωής, που τους επιτρέπει να αναπτύξουν τοπικά ανθρώπινα κεφάλαια και να προσελκύσουν εξειδικευμένους επαγγελματίες από το εξωτερικό", δήλωσε ο Arturo Bris, διευθυντής του IMD World Competitiveness Center.

Η Σιγκαπούρη ήταν η υψηλότερη ασιατική οικονομία στον δείκτη, ήρθε στην 13η θέση ξεπερνόντας το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έπεσε έξι θέσεις φέτος στη 18η. Και οι δύο οικονομίες συνέχισαν να υπερέχουν στην προσέλκυση επαγγελματιών από το εξωτερικό, αλλά με υστέρηση όσον αφορά τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, ανέφερε η έκθεση.

Η Κίνα κατέλαβε την 39η θέση λόγω των δυσκολιών της στην προσέλκυση αλλοδαπών ειδικευμένων εργαζομένων και επειδή οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν κάτω από το μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών, ανέφερε η έκθεση.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν μεταξύ των λιγότερο ανταγωνιστικών, με το Μεξικό στην 61η θέση. Η Βενεζουέλα ήταν τελευταία στον κατάλογο με αριθμό 63. Και οι δύο χώρες υπέστησαν brain drain και έχουν σχετικά χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από έξι χιλιάδες στελέχη σε 63 οικονομίες. Κάθε οικονομία αξιολογήθηκε με διάφορους παράγοντες, όπως τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν στην ανάπτυξη του τοπικού εργατικού δυναμικού, τον βαθμό στον οποίο είναι σε θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ειδικευμένους εργαζόμενους και την ποιότητα των δεξιοτήτων που διατίθενται στις αντίστοιχες ομάδες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα