Ποιες εμπορικές περιοχές ανακάμπτουν και ποιες συνεχίζουν να «βυθίζονται» στην κρίση
Συνεχίζουν την ελαφρώς πτωτική πορεία τους τα κλειστά καταστήματα στην Αθήνα μετά την κορύφωση των λουκέτων που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2013 αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Την ίδια ώρα τα λουκέτα στον Πειραιά δείχνουν να σταθεροποιούνται, σε Καλλιθέα και Περιστέρι να παραμένουν σε επίπεδα «ερημοποίησης» και να εμφανίζεται σαφώς καλύτερη εικόνα
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα, εξαμηνιαία, έρευνα του ΙΝΕ ΕΣΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«....Η γεωγραφική συρρίκνωση των εμπορικών αγορών, η συγκέντρωση του λιανεμπορίου στο κέντρο και ο περιορισμός των καταστημάτων σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, έχει ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση και την υπαρκτή πτώση των λουκέτων στα κέντρα των πόλεων, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία «ζωνών ερημοποίησης» στις περιφερειακές και συνοικιακές αγορές», σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης. Και προσθέτει: «η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη του 2015 αλλά και η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα. Με τα νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ δεν μπορεί να υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά, δημιουργούν εκ νέου το κίνδυνο να δούμε περισσότερα λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η 'επιδημία των λουκέτων' που κλόνισε το ελληνικό εμπόριο μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά σίγουρα δεν έχει απομακρυνθεί...»
Σύμφωνα με την έρευνα στην εμπορική αγορά της Αθήνας, η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών μειώθηκε στο 25,9% από 26,4%, που είχε δείξει η προηγούμενη καταγραφή, το Σεπτέμβριο του 2015 και το υψηλό του 32,3% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2013.
Στον Πειραιά η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών χώρων φθάνει το 33,7% από 33,5% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2015 και 34,9% που ήταν το υψηλό που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 2014.
Όπως σημειώνει στην έκθεση του το ΙΝΕ ΕΣΕΕ: «Σαν γενικό συμπέρασμα, για την περιοχή της Αθήνας, όσον αφορά το φαινόμενο των 'λουκέτων' μπορούμε να αναφέρουμε ότι ύστερα από τη σταθεροποίηση που σημειώνει από το Σεπτέμβριο του 2014, στην τωρινή καταγραφή παρουσιάζει μια «υπαρκτή» πτωτική τάση. Δηλαδή, η μεγάλη ύφεση που κλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο της πρωτεύουσας μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν 'λουκέτο' πολλές επιχειρήσεις, αλλά πλέον τα 'λουκέτα' φαίνεται όχι μόνο να σταθεροποιούνται αλλά η τωρινή καταγραφή αφήνει ορισμένα περιθώρια αισιοδοξίας».
Για την Αθήνα το ΙΝΕ ΕΣΕΕ έχει ορίσει 4 ζώνες εκ των οποίων η καθεμία έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των λουκέτων.
Το «εμπορικό τρίγωνο», συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες, παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων με το 21,2% να είναι ανενεργές, έπειτα ακολουθεί το «Κολωνάκι» 24,9%, και οι δυο ζώνες συγκεντρώνουν μικρότερη αναλογία «λουκέτων» από το συνολικό ποσοστό κλειστών της περιοχής.
Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 35,1% κλειστά και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,3%.
Πειραιάς
Ομοίως με την Αθήνα, έτσι και στον Πειραιά έχουν οριστεί εμπορικές ζώνες για την περιοχή.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΕΣΕΕ ήδη από τις προηγούμενες καταγραφές, προκύπτει η τάση το εμπορικό κέντρο να συρρικνώνεται γεωγραφικά, και να περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «κέντρο Πειραιά» όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάτι, που σύμφωνα με τον Ινστιτούτο, δείχνει ότι το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων δεν πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το «κέντρο του Πειραιά» σε σύγκριση με τις άλλες δυο περιοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%, συνθέτοντας ζώνες με εικόνα «ερημοποίησης».
Το ότι στη ζώνη «Κέντρο Πειραιά» συγκεντρώνεται η πλειονότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ζώνης αυτής έναντι των άλλων δυο, το οποίο είναι ένας κύριος παράγοντας που περιορίζει αρκετά το ποσοστό των λουκέτων (28%).
Η διαφορά βορείων προαστίων και «λαϊκών» Δήμων
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες αγορές του λεκανοπεδίου της Αττικής, παρατηρείται διαφοροποίηση ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των υπό μελέτη περιοχών
Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΕΣΕΕ η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής, έχοντας και υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.
Δεύτερη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών διαπιστώνεται στην εμπορική αγορά του Περιστερίου. Το γενικό ποσοστό κλειστών παραμένει στο επίπεδο του 30%, ενώ στην Β ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο(37,5%), προσεγγίζοντας το οριακό ποσοστό του 40%.
Αντιθέτως, οι περιοχές των Βορείων προαστίων στο σύνολο τους διατηρούν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων, στο εύρος του 20%. Ωστόσο, το μικρότερο ποσοστό κλειστών σημειώνεται στη Γλυφάδα μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία, που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.
Όπως σημειώνει πάντως η έρευνα η εικόνα σε κάθε περιοχή απογραφής δεν είναι ομοιογενής καθώς υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και όχι μόνο συνθηκών (πχ ύψος ενοικίων κλπ) εμφανίζουν ποσοστά «ρεκόρ» ως προς τα κλειστά καταστήματα. Η εικόνα αυτή είναι εντονότερη στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
1 στα 3 καταστήματα έβαλαν λουκέτο
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι σε επίπεδο Αττικής, όπου συμπεριλαμβάνεται τόσο η Αθήνα και ο Πειραιάς όσο όμως και τα κέντρα 7 σημαντικών εμπορικών Δήμων (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Χαλάνδρι) τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 5.291 που αντιστοιχεί στο 28,63% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που απογράφεται.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών στην εμπορική αγορά αυξήθηκε ελαφρώς στο 27%, από 26% το Μάρτιο του 2015, αν και παραμένει χαμηλότερα απ' την κορύφωση των λουκέτων που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2013.
Πάτρα
Στην Πάτρα, η τελευταία έρευνα καταγράφει μία τάση αποκλιμάκωσης καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%, από περίπου 23,5% που είχε καταγραφεί στις δύο προηγούμενες έρευνες (Μάρτιος και Σεπτέμβριος 2015).
Η έρευνα του ΙΝΕ ΕΣΕΕ πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά, σε 7 κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και 2 κεντρικές εμπορικές αγορές της Περιφέρειας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα αύξηση ΦΠΑ-Σαρώνει δεκάδες προϊόντα από 1η Ιουλίου
- Είστε πάνω από 50; Πάρτε μια ασπιρίνη!
- Αιμίλια Υψηλάντη: Κάνει πασαρέλα στα 74 της- Δείτε πως είναι σήμερα [photos]
- Γιατί το Μαξίμου ανέβασε ξαφνικά τους τόνους
- Φορολογική δήλωση: Πως θα τη συμπληρώσετε σωστά-Όλα τα μυστικά
- Υπερτοφές: Η νέα τάση στη διατροφή των Ελλήνων
- VW: «Έρχονται» περικοπές μισθών σε εκτελεστικούς διευθυντές
- Γιώργος Οικονόμου: «Στη ναυτιλία είμαι 40 χρόνια και θα παραμείνω για πολλά ακόμη»
- Πόσο είναι το... «πολύ» αλκοόλ;
- Νεκρός Βρετανός λέκτορας που αγνοείτο στην Κίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Γιώργος Οικονόμου: «Στη ναυτιλία είμαι 40 χρόνια και θα παραμείνω για πολλά ακόμη»
- Κατάληψη στο υπ. Μεταφορών από τους εκπαιδευτές οδήγησης
- Επικοινωνιακά παιχνίδια... υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση
- Ποιες εμπορικές περιοχές ανακάμπτουν και ποιες συνεχίζουν να «βυθίζονται» στην κρίση
- Φοροκαταιγίδα παντού: Αυξάνεται και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ
- Citigroup: Περικόπτει θέσεις εργασίας στο Λονδίνο
- Τουρισμός: Οριακή πτώση στις κρατήσεις για Ελλάδα το Μάρτιο
- Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι: Οι διαγραφές της ΕΣΗΕΑ εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα
- Μικρής έκτασης επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Σύρων - Αφγανών - Εικόνες ντροπής στο Ελληνικό
- Τελευταία Νέα New Money
- Ποιες εμπορικές περιοχές ανακάμπτουν και ποιες συνεχίζουν να «βυθίζονται» στην κρίση
- «Απογειώθηκαν» οι ασιατικές αγορές μετά το «άλμα» στις κινεζικές εξαγωγές
- Citigroup: Περικόπτει θέσεις εργασίας στο Λονδίνο
- Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι: Οι διαγραφές της ΕΣΗΕΑ εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα
- Τουρισμός: Οριακή πτώση στις κρατήσεις για Ελλάδα το Μάρτιο
- Κίνα: Ετήσια αύξηση 18,7% στις εξαγωγές
- Μικρής έκτασης επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Σύρων - Αφγανών - Εικόνες ντροπής στο Ελληνικό
- «Τα γυρίζει» για το Grexit ο Κοντονής - Συμφωνία με τη FIFA για επανεκκίνηση του Κυπέλλου
- Κατάληψη στο υπ. Μεταφορών από τους εκπαιδευτές οδήγησης
- ΝΔ: Αλλοπρόσαλλη η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χειρόφρενο τραβούν την Πέμπτη οι οδηγοί ταξί
- Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος την Πέμπτη
- Πειραιάς: Στον Σκαραμαγκά θέλουν να μετακινηθούν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες
- Υπ. Παιδείας: Με μετατάξεις η κάλυψη των κενών στα ΑΕΙ
- Η επίδραση του LSD: Ο ψυχεδελικός εγκέφαλος μοιάζει με του μωρού!
- Σπυροπούλου-Κοτσοβός: Βόλτα στην Βουλιαγμένη για το ερωτευμένο ζευγάρι [photos]
- Το πρώτο ίχνος εξωπλανήτη είχε ανακαλυφθεί το 1917 αλλά δεν... το είχαν καταλάβει
- Χόκινγκ και Μίλνερ έτοιμοι να «εκτοξεύσουν» 100 εκατ. δολάρια στο διάστημα
- Αιμίλια Υψηλάντη: Κάνει πασαρέλα στα 74 της- Δείτε πως είναι σήμερα [photos]