Ποιες εταιρείες κυριαρχούν στα χρηματιστήρια του κόσμου

Η εικόνα είναι πιο σαφής από ποτέ: Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν στα χρηματιστήρια του κόσμου. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή τους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην κορυφή βρίσκεται η Microsoft. Η εταιρεία λογισμικού έστειλε έτσι την Apple στη δεύτερη θέση. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές από τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή

αξία -- οι 57 -- βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. Μόνο 22 προέρχονται από την Ευρώπη και 21 εταιρείες από την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, σύμφωνα με ανάλυση της Ernst & Young.

Oι αμερικανικές εταιρείες συνδυαστικά διαθέτουν περίπου 11,5 τρισεκ. δολάρια ή το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Λόγω της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές, το ποσοστό αυτό είναι κατά 7% μικρότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Οι ασιατικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 19% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των μεγαλύτερων 100. Μετά από μια ισχυρή προηγούμενη χρονιά, έχασαν 15% σε αξία. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακολουθούν με το 16% του συνόλου και έχουν χάσει συνολικά το 10%. Σε γενικές γραμμές, η κεφαλαιοποίηση των 100 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο ήταν περίπου 18,1 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του έτους - δηλαδή περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα (9%) από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Το ειδικό βάρος της Γερμανίας μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιριών βάσει κεφαλαιοποίησης συνέχισε να μειώνεται. Ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών μειώθηκε από έξι σε δύο. Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία είναι η SAP στην 61η θέση με 117 δισεκ. δολάρια. Την προηγούμενη χρονιά, η εταιρία είχε την 63η θέση. Επιπλέον, η Siemens υποχώρησε στην 89η θέση (πέρυσι ήταν στην 73η). Η ασφαλιστική Allianz κατατάσσεται στην 101η θέση (92η πέρυσι). Η πιο ισχυρή εταιρεία στην Ευρώπη είναι η εταιρεία τροφίμων Nestlé με αξία 252 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στον αριθμό 15 (18η πέρυσι).

Μια αλλαγή υπήρξε στην κορυφή της κατάταξης: η Αpple έχασε 17% σε αξία και γλίστρησε από την πρώτη στη δεύτερη θέση σε σύγκριση με το 2017. Η Microsoft σκαρφάλωσε από την τρίτη στην πρώτη θέση, με κεφαλαιοποίηση 754 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία λογισμικού αύξησε την αξία της εντός του έτους κατά 14% ή 94 δισεκ. δολάρια. Η αξία της Apple ανέρχεται σήμερα σε 715 δισεκ. δολάρια. Την τρίτη θέση στην κατάταξη κατέχει η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 685 δισεκ. δολάρια - 6% μικρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι μη αμερικανικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι οι δύο κινεζικές εταιρίες Διαδικτύου, οι Tencent και Alibaba, οι οποίες βρέθηκαν στην έκτη και την ένατη θέση με χρηματιστηριακή αξία 381 και 339 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι εταιρείες αυτοκινήτων χάνουν αξία

Πού αποδίδει τις συνολικά σχετικά χαμηλές επιδόσεις των κορυφαίων εταιρειών της Γερμανίας ο Χούμπερτ Μπαρθ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ στη Γερμανία; «Πέρυσι δεν ήταν εύκολη χρονιά για τις γερμανικές εταιρείες. Λόγω της σχετικά μικρής εγχώριας αγορά και της έμφασης της στις αγορές του εξωτερικού, πλήττονται από τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις και τους τιμωρητικούς δασμούς από την Αμερική. Επιπλέον, σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία να χάσει συνολικά δυναμική, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι σε καλή κατάσταση".

Η συνολική αξία των κορυφαίων 15 κατασκευαστών και προμηθευτών αυτοκινήτων στον κόσμο μειώθηκε κατά 22% και 212 δισ. δολάρια. Εκτός από την Tesla, καμία από τις εταιρείες δεν μπόρεσε να αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία. Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε φάση αναταραχής, λέει ο Μπαρθ.

Η κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών έχει, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπαρθ, αρκετούς λόγους. Αφενός, οι τιμές των μετοχών πολλών αμερικανικών εταιρειών επωφελήθηκαν από την πολύ θετική οικονομική ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά και - όχι μόνο χάρη στις φορολογικές περικοπές - τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους επενδυτές και στον τομέα αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς καλύτερα τοποθετημένες από την Ευρώπη. Συνολικά, 21 αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου και τεχνολογίας κατατάσσονται μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο και μόνο δύο από την Ευρώπη. Αντίθετα, η σημασία των παραδοσιακών βιομηχανικών εταιρειών συνεχίζει να μειώνεται: Μόνο έξι βιομηχανικές εταιρείες είναι μεταξύ των 100 μεγαλύτερων, έναντι 8 πριν από ένα χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα